У оквиру обележавања јубилеја 140 година пријатељских односа Србије и Јапана, одржана је Генерална скупштина Парламентарне лиге пријатељства Јапан – Србија, на којој се, у присуству председника Лиге Ићира Аисаве и њеног извршног директора Минору Киућија, амбасадорка Србије у Јапану Александра Ковач обратила посланицима, представницима МИП Јапана, Друштва Јапан – Србија и јапанских компанија које успешно послују у Србији.

Констатовала је да је овај, у међународним односима, ретко дуг период пријатељства наших држава, био прожет различитим изазовима историје, акцентујући да је солидарност два народа, манифестована у веома тешким тренуцима ратова и природних катастрофа, посебно утицала на приближавање Србије и Јапана, упркос великој географској удаљености.

Подсетила је на јачање билатералног политичког дијалога посебно након посете некадашњег премијера Јапана Шинзо Абеа нашој земљи и изразила захвалност компанијама које су инвестирале широм Србије, доприносећи на овај начин њеном економском напретку.

Изразила је очекивање да ће Парламентарна лига активно допринети обележавању овогодишњег јубилеја и реализацији приоритета и низа активности, укључујући и у виду размене посета високог нивоа, јачања сарадње са јапанским институцијама, локалним властима, приватним сектором, али и кроз заједничке пројекте у областима културе, просвете и спорта.

Амбасадорка Ковач је нагласила да Србија остаје посвећена путу евроинтеграција, као и да ће наставити да се чврсто залаже за очување и унапређење мира и стабилности у нашем региону.

Original Article