Братислава:-Амбасадор-Накић-са-председником-Одбора-за-спољну-политику-НС-СР



(Last Updated On: March 28, 2024)

Амбасадор Републике Србије у Братислави Александар Накић састао се са Маријаном Керијем, послаником и председником Одбора за спољну политику Народне скупштине Словачке Републике.

Саговорници су у пријатељском разговору разменили мишљења о билатералним односима, питању КиМ и европским интеграцијама Србије, као и актуелним регионалним темама.

Амбасадор Накић је билатералне односе оценио као изузетно блиске, без отворених питања.

Указао је на најважније историјске догађаје у међусобним односима и поновио да највиши словачки званичници имају отворене позиве за посету Србији.

Истакао је да постоји простор за унапређење економске сарадње и да ће један од његових главних циљева бити подршка привредним активностима.

Захвалио је на словачкој подршци у вези са КиМ и приступањем  Србије Европској унији.

Кери је позитивно оценио историјски развој односа између наша два народа и захвалио на односу према словачкој националној мањини у Србији.

Истакао је да је поносан на то што ниједна политичка опција у Словачкој не жели признање ЈПНК.

Указао је да Словачка наставља да подржава европску интеграцију Републике Србије и залаже се за што скорије приступање ЕУ.

Очекује да ће у наредном периоду представници Народне скупштине Републике Србије боравити у посети Словачкој.

Саговорници су разговарали и о актуелним регионалним темама, као и о кандидатури Србије да словачко наивно сликарство упише на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа.

Read More