Вашингтон:-Изложба-фотографија-српских-народних-ношњи,-ћилима-и-рукотворина-из-приватне-колекције-Биљане-Реган



(Last Updated On: November 16, 2023)

У резиденцији српског амбасадора у Вашингтону организована je изложба фотографија српских народних ношњи, ћилима и рукотворина из приватне колекције Биљане Реган.

Изложбу под називом „Етно-путовање кроз фотографски објектив“ отворио је амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић речима да мека моћ српске културе и традиције говори сама за себе и да нам културна и јавна дипломатија помажу да, не само кроз политику и тешке теме, већ кроз најразличитије начине тражимо пут до срца америчке елите и управљачке класе.

„Изложена колекција госпође Биљане Реган, колекционарке и баштинарке нашег фолклора, народних ношњи, рукотворина и старина из свих крајева Србије јесте својеврсна Нојева барка српске традиције, културе и уметности. Вечерас смо је представили америчкој публици, дипломатској заједници и културним круговима, користећи ову прилику као још један начин да градимо мостове разумевања и сарадње, и да повезујемо људе на најбазичнијем нивоу, кроз емоције“, изјавио је том приликом Ђурић.

Пореклом из Шапца, Биљана Реган данас живи и ради у Мериленду и већ више од једне деценије предано и с љубављу прикупља, конзервира и музеолошким приступом негује српско културно и уметничко наслеђе, народне ношње, старине и предмете домаће радиности из читавог нашег региона, спајајући их у збирку јединствену на америчком тлу, која тренутно броји више од хиљаду експоната.

Установила је и међународно Удружење за очување балканске културе и традиције у САД, где је са својим члановима из Србије и других земаља до сада организовала на десетине изложби, модних ревија и манифестација широм Сједињених Америчких Држава, на којима редовно представља и промовише српски и балкански фолклор.

Поред фотографија, ношњи, ћилима и уметничких предмета са простора Србије и Балканског полуострва, посетиоци изложбе имали су прилике да чују и традиционалне српске песме у извођењу некадашње првакиње Опере Народног позоришта у Београду Биљане Солдо, данашње становнице Вирџиније.

Read More