Вуковар:-Конзул-жеран-Марјановић-на-отварању-Српског-културног-центра-у-Славонском-Броду



(Last Updated On: April 9, 2024)

Поводом 200 година од рођења српског песника Бранка Радичевића, конзул жеран Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару Владимир Марјановић је, са потпредседницом Владе Републике Хрватске Ањом Шимпрагом, председником Српског народног већа Милорадом Пуповцем и градоначелником Славонског Брода Мирком Дуспаром, присуствовао отварању Српског културног центра „Бранко Радичевић“ у Славонском Броду.

Они су у поздравним говорима истакли да је Српски културни центар велико културно богатство, простор у коме ће српска заједница делити све оно што сматра најбољим, како за своје чланове, тако и за своје суграђане и комшије, те да ће то бити  место сусрета и  сарадње свих који живе у овом граду. 

У културном програму учествовали су: етно група „Пјев“, полазиници модела плус из Белог Манастира и певачка група СКД Просвета – Пододбор Славонски Брод. Епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк са свештенством освештао је културни центар и одржао вечерње богослужење. 

Конзул-жеран Владимир Марјановић је са градоначелником Мирком Дуспаром и председником Српског народног већа Милорадом Пуповцем разговарао о обнови железничке пруге Београд-Загреб и могућностима унапређења културне сарадње кроз програме новоотвореног центра. Похвалио је проналажење и враћање српској заједници рељефне плоче песника која је била уклоњена 1991. године и указао на потребу враћања табле на родној кући песника.

Read More