Дачић:-Билатерални-односи-са-Француском-на-највишем-нивоу-у-неколико-деценија



(Last Updated On: April 21, 2023)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Паризу да Србија развија добре билатералне односе са Француском и да они, можда, чак нису били на вишем нивоу у последњих неколико деценија.

Он је, после састанка са француском министарком спољних послова Катрин Колона, рекао да постоје изузетно добри и пријатељски односи између председника Емануела Макрона и Александра Вучића, и нагласио да је посета председника Макрона Србији била изузетно важна и историјска.

Дачић је истакао да је спољнотрговинска размена Србије и Француске расте из године у годину и да је 2022. износила 1,6 милијарди евра.

“Француска компанија Венси управља нашим аеродромом, у плану је велика депонија у Винчи, метро, постоји више стотина компанија из Француске које запошљавају раднике у Србији. Француска је велики инвеститор у нашу земљу и трудимо се да имамо што боље односе у свим сегментима. Желели бисмо да наш споразум о стратешком партнерству подразумева и виши ниво наше сарадње и тражења заједничких интереса и на државном и националном плану, а не само у области економије. У том погледу наравно да ће предстојећи сусрети и председника Вучића и Макрона бити од великог значаја,” рекао је Дачић.

Навео је и да Француска од Србије очекује усаглашавање са спољном, визном, безбедносном и одбрамбеном политиком Европске уније.

Дачић је министарки Колона изнео ставове Србије и да морамо да водимо рачуна о нашим националним, државним и економским интересима.

Министар Дачић је истакао да је један од разлога његове посете Француској и то што ће се у Aмбасади Србије данас окупити делегати Међународног бироа за изложбе, који ће у јуну донети одлуку о домаћину специјализоване изложбе Експо 2027, за који ће се Србија такмичити са још четири града – из Шпаније, Аргентине, Тајланда и САД.

Дачић каже да би организација те изложбе била важна, јер у нашем региону 30 година није било таквих манифестација.

Извор/Фото: Танјуг

Read More