Дачић:-Бриселски-споразум-највеће-достигнуће-Београда-после-1999.-и-Резолуције-1244



(Last Updated On: April 20, 2023)

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је Бриселски споразум највеће достигнуће Београда у политичком смислу после 1999. године и Резолуције 1244, односно да је то нешто опипљиво што је Србија добила за Србе на КиМ.

“Бриселски споразум је наше највеће достигнуће у политичком смислу после 1999. и Резолуције 1244, то је нешто опипљиво што смо добили за наш народ на КиМ. Зато то Приштина избегава, да је то нешто што нема вредност применили би то већ милион пута,” рекао је Дачић гостујући на ТВ Прва поводом 10 година од потписивања Бриселског споразума чију окосницу чини Заједница српских општина.

Србија је, како је подсетио, свих ових 10 година била изложена лицемерју међународне заједнице. Дачић је додао да је зато пред Србијом суштинско залагање да се избори да ЗСО добија своје контуре, предвиђене Бриселским споразумом.

Према министровим речима, разговори на највишем нивоу заказани за 2. мај ће бити тешки. “Приштина ће покушавати да све то избегне,” рекао је Дачић, који је у време потписивања Бриселског споразума, 19. априла 2013. године, био премијер.

Дачић је нагласио да је позиција председника Србије врло јасна – прво ЗСО, па можемо да наставимо да разговарамо. На питање да ли ће Аљбин Курти, представник Приштине, након 2. маја испунити захтев да се формира ЗСО, каже да нам следи мукотрпан процес.

“Биће милион различитих проблема, Куртијев крајњи циљ није ЗСО, већ да Срба нема на Косову, то би највише волео да учини кроз неку брзу интервенцију, али је свима јасно да то Србија неће дозволити,” рекао је Дачић, који је споразум потписао са представником Приштине Хашимом Тачијем, у присуству Кетрин Ештон, која је тада била високи представник за спољну политику и безбедност ЕУ.

Министар је подсетио да је јуче био у Стразбуру, где је обележавано 20 година чланства Србије у Савету Европе, али да је паралелно са тим покушавано да се покрене процедура за чланство Косова у СЕ.

Дачић је додао да Немачка врши страховити притисак да та процедура почне и подсетио да је СЕ једина преостала институција за чије учлањење Косову није потребан пристанак Београда – потребна им је двотрећинска већина укупног броја чланова.

Никада се до сада није десило да у СЕ буде примљено нешто што није држава, подсетио је Дачић и оценио да се тиме стварају преседани.

Када им говорите о територијалном интегритету Србије, као одговор на то што Немци инсистирају и наглашавају да је најважнији територијални интегритет Украјине, ваше речи се одбијају о зидове, навео је Дачић. “Они имају своју политику и трудиће се да је изгурају, данас сутра или за месец дана, морамо да будемо спремни и видимо како ћемо даље учествовати у свему томе, не можемо да изађемо из СЕ, али то говори колико те институције губе смисао,” рекао је Дачић.

Извор/Фото: Танјуг

Read More