Дачић-за-“Јуроњуз-Србија”-из-Минхена:-Страни-представници-знају-шта-су-наше-црвене-линије-у-дијалогу-с-Приштином



(Last Updated On: February 19, 2023)

На Минхенској безбедносној конференцији одржан је панел о западном Балкану који је био затворен за јавност. После тог панела, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је рекао за “Јуроњуз Србија” да је он истакао да је позиција Београда, када је реч о дијалогу с Приштином, кристално јасна.

Подсећа да је председник Александар Вучић рекао да нема даљих разговора док се не испуни Бриселски споразум и да је неприхватљиво чланство Косова у међународним организацијама и међународно признање.

Ивица Дачић је рекао да на панелу није било полемике и да није било много времена за то, али да је он поручио да Србија жели мир, наводећи да је посебно иритантно кад сви говоре о принципу територијалног интегритета, а нико не мисли на Србију.

Како је рекао, оно што је интересовало Кристофа Хојзгена, председника конференције који је водио панел о западном Балкану, то су позитивне оцене о европској перспективи. 

“Нисам сигуран да је у потпуности задовољан тиме. Што се мене тиче, ја сам говорио да ово није нова тема и да сам ја на ту тему учествовао још пре 10 година, управо на овој и сличним конференцијама. Да сам ја тај који је у име Србије учествовао у једном европском пројекту који се звао Бриселски споразум, да смо управо под притиском и Ангеле Меркел и Хилари Клинтон и Кетрин Ештон и целе ЕУ, Тачи и ја потписали тај споразум да бисмо дочекали да 11 година након тога Курти говори да њега то не занима. О каквом ви интегритету ЕУ овде говорите? И шта могу да очекују учесници свих ових разговора ако се тако односите према Бриселском споразуму?”, рекао је Ивица Дачић.

Говорећи о списку учесника на панелу, каже да су то били углавном људи из региона, али да је било и званичника као што су Мирослав Лајчак, Кристијан Шмит и Стјуарт Пич. Када је реч о Приштини, били су присутни Аљбин Курти, Вјоса Османи и Доника Гервала.

“Србија жели да буде конструктивна”

Упитан о томе шта је председник мислио када је говорио да је Србија наишла на веће разумевање, каже да то подразумева да сви знају шта је оно што Србија хоће. 

“Ја сам зато рекао да смо управо од страних представника чули да они знају шта су наши ставови или неке црвене линије, односно неприхватљиве ствари. А то је да ми сматрамо да о свему можемо да причамо, али да се прво формира Заједница српских општина. Значи то је неупитно и то је једно. А друго, зна се да ми не можемо да прихватимо оно о чему је председник говорио – чланство у међународним организацијама мислећи на УН, јер нису све међународне организације исте”, указао је министар спољних послова Србије и додао да је неприхватљиво и формално признање Косова.

Како је рекао, све остало је питање даљих разговора и Србија жели да буде конструктивна. 

“Али оно што ми мислимо је да Курти никад неће ићи на формирање ЗСО. Ми тиме већ у старту добијамо ту жељу и притисак да неко нама каже: ‘Добро, шта сте запели да то буде сада, то ће бити у току имплементације’. Значи то је нешто што је председник јасно рекао и на то је мислио, да постоји разумевање и да је чак и Европски савет закључио да то мора да се испуни”, поручио је Дачић.

“Трудимо се да нас нико не увлачи у кризу”

Говорећи о томе како рат у Украјини утиче на позицију Србије, Дачић је рекао да је био присутан на данашњем састанку председника Вучића са Жозепом Борељом и да “они заиста постају веома непријатни кад говоре о томе да траже да се Србија придружи санкцијама, односно да прилагоди спољну политику са ЕУ”.

“За све нас би било најбоље када би се то што пре завршило. Међутим, каква су очекивања и предвиђања и да ли сви то желе? Ми нисмо сигурни и од нас то не зависи”, напоменуо је и додао: “Ми се трудимо да нас нико не увлачи у ту кризу и зато мислим да је добро што сам одмах звао министра спољних послова Молдавије и замолио да се председница јави председнику Вучићу, да не бисмо стварали без потребе неке сукобе који реално немају везе са нама, а поводом тих сумњи да неки људи из Србије учествују у акцијама против молдавских власти за рачун Русије”. 

Поручује да Србија нема намеру да ратује ни за кога и да је то тешко кривично дело по домаћим законима. “Желимо да се мирно решавају сви сукоби, укључујући онај на простору Украјине, а нарочито се не мешамо у питања других земаља”, рекао је министар.

Извор/Фото: Јуроњуз Србија

Read More