Дачић:-ЗСО-први-и-одлучујући-корак-за-имплементацију-Европског-предлога



(Last Updated On: April 20, 2023)

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да Србија тражи да формирање Заједнице српских општина (ЗСО) буде први корак, одлучујући и опредељујући услов за имплементацију Европског предлога за нормализацију односа Београда и Приштине.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Шведске Тобијасом Билстремом, подсетио да је од потписивања Бриселског споразума, у којем је први пут договорено формирање ЗСО, протекло тачно 10 година.

“Данас је 10 година од потписивања Бриселског споразума, који сам тада ја потписао као председник Владе. Десет година након тога, оно што је била прва тачка у Бриселском споразуму, ЗСО, под великим је знаком питања,” рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је јако важно да сви у Европи и свету разумеју зашто Србија тражи да формирање ЗСО буде први корак и одлучујући и опредељујући услов за имплементацију овог договора. “Ми не желимо да опет уђемо у период неизвесности и да се опет чека годинама на формирање ЗСО,” рекао је Дачић.

Нагласио је да је председник Србије Александар Вучић, који се раније данас састао са Билстремом, упознао министра спољних послова Шведске о свим очекивањима Србије када је у питању ситуација на КиМ.

“Оно што мислим да је битно и неспорно је да ћемо ми наставити са реформама за чланство Србије у ЕУ. Мислим да је то неупитно са наше стране, да је у интересу Србије да примењује стандарде ЕУ кад је реч о људским правима, слободама, демократији, реформи у разним областима друштва укључујући наравно и систем владавине права, медијске слободе и друго,” истакао је Дачић.

Министар спољних послова је истакао и да је жеља Србије да са Шведском развија што боље билатералне односе. “Ми имамо веома значајне и политичке односе. Договорили смо се да сваке године имамо редовне билатералне састанке министара спољних послова и да то буде стални подстицај за даљи развој наших билатералних односа. Наравно да смо ми веома поносни на то што имамо све боље и боље економске односе и сарадњу,” рекао је Дачић.

Он је изразио захвалност Шведској на подстицајним средствима, која је у претходном периоду Србија добила од те земље за разне развојне пројекте, и навео да у Шведској живи око 130.000 грађана Србије, за које каже да могу бити “спона између наше две земље”.

Министар спољних послова Шведске Тобијас Билстрем је истакао да веома цени добродошлицу која му је уприличена у Београду и оценио да је она одраз снажних веза између Србије и Шведске.

Билстрем је навео да је са Дачићем разговарао и о преговарачком процесу између Београда и Приштине, о Европском предлогу за нормализацију односа, као и о низу других билатералних питања, укључујући и економска.

Извор/Фото: Танјуг/МСП

Read More