Дачић:-Најважније-је-да-су-чланице-СБ-УН-назначиле-обавезу-Приштине-о-формирању-ЗСО



(Last Updated On: April 28, 2023)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да је на седници Савета безбедности Уједињених нација о извештају Генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика на Косову и Метохији најважније за Србију било то што су чланице тог тела јасно назначиле обавезу Приштине о формирању Заједнице српских општина.

“Као што знате, под притиском западних земаља, број седница је смањен, сада се одржавају два пута годишње. Мислим да сви имају жељу да тих седница буде мање, а да на крају не буде ни Унмика. Овде што је најважније за нас је да се чују мишљења земаља чланица Савета безбедности УН. Чланице су напоменуле обавезу Приштине о формирању ЗСО, зато што се представници приштинских институција понашају као да су испунили све могуће обавезе и сад деле лекције,” рекао је Дачић за Танјуг. 

Он је додао да је битно што су “представници САД, Велике Британије, Француске посебно, истицали важност формирања ЗСО”, додајући да не жели да истиче Русију и Кину које су традиционално савезничке земље Србије. 

Указао је на то да су се сви враћали на Резолуцију 1244.  Оценио је и да се може рећи да је седница била коректна са аспекта приступа водећих сила. 

“Међутим, ако имате са друге стране руководство којем није до дијалога, није до мира… Они то показују свуда, на свим пољима. Показали су и данас у Њујорку. Рекао сам у једном моменту, то је отишло толико далеко да ће неколико изјава Донике Гервале ући у историју лицемерја, а то је да је “Косово најдемократскија земља у региону”,” појаснио је Дачић. 

Он је додао да је друга нетачна изјава коју је Гервала изјавила, то је да је “Косово фактор мира и слободе на Балкану”, као и да “Приштина, кад нешто обећа, то сигурно испуни”. 

“Као да слушате неку трагикомедију, јер кад не би било жалосно то што говоре, онда би било смешно. После десет година од потписивања, опет причамо о Бриселском споразуму. Где је ЗСО”, упитао је Дачић.

Навео је и да се Приштина понаша као да диктира светску политику и држи предавања светским силама.

“Па онда, те приче о геноциду. Какав је то геноцид када је велики број Срба протеран, спаљују се цркве из 14. века… Сведоци смо великих притисака на наш народ, сведоци смо и да је на недавним локалним изборима изашло 13 Срба”, истакао је српски министар. 

Он је рекао да је јасно изнео став Србије, која никада неће гласати за пријем такозваног Косова у међународне институције. 

“Оно што је наше уверење, 100 одсто смо сигурни, да Курти неће реализовати ту обавезу, а то је да формира ЗСО, и тиме ће довести у питање имплементацију свега онога о чему се разговарало. Бићемо конструктивни, не плашимо се ничега, претњи, само могу да кажем, пре десет година био сам овде на Савету безбедности УН. Био је и Тачи. Где је сада он?” рекао је Дачић о Тачију, који се тренутно налази на суђењу у Хагу. 

Дачић је оценио да је Приштина “машина лажи”. “Са друге стране, 15 година их гледам како се боре за своју независност, и докле су догурали? А сада причају да их признаје, не знам колико држава. То је једна машина лажи. Шта год да је тема, они причају исто – геноцид, Вучић, Дачић, Милошевић, ми смо мала Русија, ја сам мали Слоба, лично сам одговоран за геноцид…” рекао је Дачић. 

Дачић је указао да из Приштине говоре да треба неко бољи да се изабере за актуелну власт у Београду. 

“То би тек био сумрак Србије када би изабрала некога ко разуме Гервалу. Радује ме што она прича о политичком систему Србије, сматра се и даље држављанином Србије,” навео је српски министар.

Дачић је оценио да је Савет Европе уништио своје принципе тиме што је дао зелено светло за процедуру око пријема Приштине у чланство те организације. 

“Савет Европе је уништио своје принципе тиме што је урадио. Ако им није потребан наш глас, у реду. Али, ако се Србија већ не пита, што нас толико притискају? Што онда не раде све без Србије? Неће баш бити да се Србија не пита.”

“Што се тиче коментара из Хрватске од Зорана Милановића, а то је да су међу првима признали Косово, боље му је да брине о својим питањима у Хрватској,” истакао је Дачић.

Он је рекао да је одржао радне састанке са сталним представницима Русије, САД, као и да се сада припрема Генерална скупштина УН која ће се одржати у септембру и да ће то бити наредни фокус Србије.

Извор: Танјуг

Read More