Дачић-разговарао-са-отправником-послова-Амбасаде-Уједињеног-Краљевства-Велике-Британије-и-Северне-Ирске-Отвејом-поводом-изјаве-британске-посланице-Кернс



(Last Updated On: July 5, 2023)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић позвао је данас на разговор отправника послова Амбасаде Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Доминика Отвеја поводом изјаве британске посланице и председнице Одбора за спољну политику британског парламента Алише Кернс, која је у току свог излагања у британском парламенту оптужила Српску православну цркву за шверц оружија.

Министар спољних послова Дачић одбацио је овакве оптужбе и изразио дубоку забринутост због тврдњи Кернсове да се оружје шверцује преко административних прелаза из Србије у православне цркве на Косову и Метохији колима хитне помоћи.

Због тежине тврдњи, подвукао је да Министарство спољних послова Републике Србије поступа са пуном озбиљношћу и одговорношћу и очекује више информација и хитну проверу поменутих тврдњи, како од британске стране, тако и од других наджених органа, укључујући мисију КФОР.

Шеф српске дипломатије нагласио је да ће на такве ствари Србија увек реаговати, штитећи своје државне и националне интересе.

Read More