Дачић-се-састао-са-директорком-Департмана-за-развој-Охаја-Михалик



(Last Updated On: September 8, 2023)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са представницима цивилног дела делегације Националне гарде Охаја, на челу са директорком Департмана за развој Охаја Лидијом Михалик.

Саговорници су разменили мишљења о модалитетима за додатно унапређење наших билатералних односа, пре свега економске сарадње.

Министар спољних послова Дачић истакао да је Србија опредељена да јача свеукупне односе са САД, чему снажан допринос даје дугогодишња успешна сарадња са Националном гардом Охаја, те да је Србија спремна да настави заједничко ангажовање са циљем да Програм државног партнерства са Охајом, упоредо са низом активности војно-војне сарадње, даље јача и цивилно-војну и цивилно-цивилну компоненту.

Саговорници су се сложили да је континуирано интензивирање економске сарадње између Републике Србије и САД заједнички циљ.

Дачић је подвукао да Србија има изражен интерес да сарадњу са Охајом подигне на значајно виши ниво како би, као и у нашим односима са САД, један од кључних стубова била привредна сарадња, чему ће свакако допринети Меморандум о разумевању који је Департман за развој Охаја данас потписао са Привредном комором Србије.

„Меморандум о разумевању и сарадњи, који су потписали ПКС и Департман за развој Охаја, помоћи ће да се наше пословне заједнице умреже. Република Србија и Охајо ће, у складу са својим економским приоритетима који се у многим сферама преклапају, моћи да интензивирају међусобну сарадњу, нарочито у кључним областима као што су дигитална економија, пољопривредно-прехрамбени сектор, зелена енергија,“ рекао је министар Дачић.

Read More