ДА-СЕ-НЕ-ЗАБОРАВИ:-У-РУСКОМ-ДОМУ-ОДРЖАН-КОНЦЕРТ-ДАНИЦЕ-ЦРНОГОРЧЕВИЋ



(Last Updated On: March 27, 2024)

У знак сећања на 78 дана страдања српског народа у НАТО бомбардовању 1999. и погром Срба на Косову и Метохији 2004, у Руском дому је 22. марта био уприличен концерт-реквијемДанице Црногорчевић. Догађај је био отворен минутом ћутања за жртве терористичког напада у Москви који се тада тек десио, а почетак програма најавили су звуци сирене за ваздушну опасност и гашење светала, који су симболично подсетили на почетак агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију.

Први део концерта је у складу са стравичним догађајем у Русији и Васкршњим постом имао молитвени призвук. Даница Црногорчевић је у пратњи београдског бенда „Наш Начин“ извела духовне и родољубиве српске песме ,,Славите Господе“, ,,Вера вечна“, „Још не свиће рујна зора“, „Ораховцу, башто рајска“, „Тамо далеко“. На програму се нашла и позната македонска песма ,,Море, сокол пије вода на Вардаро“ и руска козачка „Сан атамана“.

У другој тематској целини публика се кроз песме косовског краја присетила патњи Срба на Косову и Метохији који су у рушилачким нападима албанских екстремиста протерани са својих огњишта.

Иако нас је концерт окупио како би се сетили невиних српских жртава, из Руског дома је послата порука мира са подсећањем да се стравични злочини над децом, цивилима и војницима који су чували слободу своје земље никад не смеју заборавити. За крај је изведена песма „Весели се српски роде“ – једна од нових химна Срба, коју је Даница написала заједно са својим супругом, свештеником Иваном Црногорчевићем.

Концерту, који је одржан у организацији Руског дома и

Удружења „Народна дипломатија“, присуствовао је руководилац Федералне агенције ,,Россотрудничество“ Јевгениј Примаков и амбасадор Русије у Северној Македонији Сергеј Баздникин. Догађај је водио Бошко Козарски, ТВ лице Balkan Trip телевизије која је у директном преносу емитовала концерт. Гледаоци су такође могли да прате догађај путем Facebook странице Руског дома и на платформама информативне агенције „Sputnik. Србија“.

Read More