Делегати-Руског-дома-–-учесници-завршне-манифестације-Нове-генерације-у-2023.-години



(Last Updated On: November 22, 2023)

Завршна манифестација међународног програма за младе Федералне агенције Россотрудничество ,,Нова генерација – 2023“  је ове године одржана у руској престоници почетком новембра под називом „Москва је град твојих могућности“. У програму су традиционално учествовали делегати Руског дома, а у саставу групе били су Вереш Едит, Јездић Анастасија, Јована и Филип Стокић.

Програм посете Москви започет је 8. новембра обиласком ВДНХ и посетом највећих музејно-просветних комплекса, који се тамо налазе: Музеја словенске писмености „Слово“, Пивиљона „АТОМ“, Експозиције о руским пионирима у истраживању свемира „Време првих“, као и недавно отворене изложбе и форума „РУСИЈА“ о достигнућа различитих региона земље. Посебан део програма био је посвећен посети Дому омладине и учешћу младих у интерактивној представи уз могућност да сами бирају ток развоја сценарија.

У завршници дана делегати су посетили презентацију Федералне агенције за питања младих Росмолодежь и упознали се са њеним планираним програмима, посебно Светским фестивалом младих, који ће бити одржан 2024. године у Сочију.

Током заједничког рада у групама уз менторство запослених у Одељењу за рад са младима у Россотрудничеству учесници завршне манифестације „Нове генерације-2023“ су могли да развију и дају своје предлоге за будуће манифестације програма, планиране у народној години.  Други дан боравка делегата у Москви завршен је посетом Музеја победе, једног од највећих војно-историјских музеја у свету и обиласком изложбе „Победа народа”.

Важан аспект у проучавању једне земље, њеног менталитета и разумевања структуре њеног постојања је проучавање система власти. Одлична прилика за ово била је посета ​​Државној думи Руске Федерације уз упознање са њеном структуром и активностима, оригиналним документима и белешкама посланика и радом канцеларија различитих партија. Посета Москви завршена је 10. новембра обиласком града и упознавањем са његовим најзначајнијим знаменитостима и историјом.

Read More