(Last Updated On: October 16, 2020)

У суботу, 19. октобра одржана је једнодневна званична посета председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева Републици Србији. Премијер Русије је боравио у Србији у веома значајном за државу тренутку – години када се обележава 75. годишњица ослобођења Београда од фашизма у Другом светском рату.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и њен руски колега положили су венце на Спомен-гробљу Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу. Совјетским и југословенским војницима страдалим у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату почаст су одали и учесници акције „Волонтери Победе“ и млади руски сународници, учесници историјско-образовног пројекта „Путеви Победе“, који је у Србији организовао Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

У оквиру посете су одржани билатерални преговори, потписани међувладини документи о сарадњи, укључујући и Споразум о оснивању и условима делатности културно-информативних центара. Споразум су потписали Александар Грушко, заменик министра спољних послова Руске Федерације и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.

Потписан је и Споразум о враћању 166-те стране Мирослављевог јеванђеља Србији и слика руског уметника Николаја Рериха Русији. Договори о реализацији споразума постигнути су између Министарства културе Русије и Србије у октобру 2018. године у Руском центру за науку и културу у Београду.

Током званичене посете одржани су радни састанци руководиоца Представништва Россотрудничества у Србији Надежде Кушченкове са министром културе Руске Федерације Владимиром Мединским, замеником министра спољних послова Руске Федерације Александром Грушко, генералним секретаром председника Републике Србије Николом Селаковићем и другим представницима званичних делегација.

Након обраћања премијера Медведева посланицима Народне скупштине Републике Србије, у Сава Центру је одржана свечана академија поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. На свечаности су присуствовали челници државе, представници руске делегације, СПЦ и РПЦ, друштвених организација, војни ветерани – учесници битака за ослобођење Београда и Југославије.

У свом обраћању Дмитриј Медведев је истакао значај очувања сећања на дешавања из Другог светског рата и супротстављања фалсификовању историје. Он је изразио захвалност свима онима који су извојевали Победу и честитао присутнима празник.

Председник Републике Србије Александар Вучић је изразио захвалност браниоцима Београда, посебно истакавши допринос Црвене Армије без кога Србија данас не би била слободна земља.

О драматичним данима борбе за ослобођење српске престонице 1944. године и о радости за Победу говорио је некадашњи члан Прве пролетерске бригаде Зденко Дупланчић.

Пред препуним Сава центром наступио је Хор Народног позоришта у Београду, оркестар Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“ и легендарни Академски ансамбл песама и игара руске армије „Александров“.

Original Article