Игра-за-младе-„Анатомија-истине“



(Last Updated On: April 2, 2024)

У Руском дому je 26. марта одржана игра за младе „Анатомија истине“, посвећена питањима очувања историјске истине и сузбијања дезинформација. Српски и руски студенти распоређени у три екипе имали су задатак да утврде најбоље праксе и начине очувања историјске истине у Србији у областима унутрашње, спољне и медијске политике. Предлоге студената оцењивао је жири саставаљен од руских и српских стручњака: Јекатерина Ентина, директорка руског Центра за медитеранске студије при Високој школи за економију, Душан Пророковић, виши научни сарадник на Институту за међународну политику и привреду и Александар Наџаров, аналитичар у Центру за медитеранске студије.

Екипе су том приликом изнеле конкретне предлоге за очување историјске истине: студенти су истакли потребу за формирањем у Србији непрофитне организације патриотског карактера, проширењем делокруга волонтерског покрета и покретањем информативне кампање на друштвеним мрежама посвећене сећању српског народа на бомбардовање. Поред тога, истакли су значај развоја међународне сарадње на пољу историјске истине.

Предложене су идеје за отварање у Србији ресурсних центара руских историјских и образовних организација. Изнет је предлог да се створи међудржавна иницијатива за враћање историјске правде земљама које су страдале од агресије НАТО-а и САД: Србији, Ираку, Либији, Сирији и другима.

Најзанимљивији и најразрађенији предлози младих укључени су у завршни документ игре, који су заједнички развили жири и учесници игре. Предлози ће бити коришћени за израду практичних препорука за предстојећи извештај ,,Очување историјског сећања и борба са прекрајањем историје: Југославија 25 година касније“ који ће бити састављен од стране међународног истраживачког тима, у чији су састав укључени и неки од учесника догађаја у Руском дому.

Read More