Канбера:-Амбасадор-Стефановић-отворио-Фестивал-српског-филма-у-Аустралији



(Last Updated On: March 25, 2024)

У Сиднеју је свечано отворен двадесетпрви Фестивал српског филма, коме је присуствовао Епископ аустралијско-новозеландски Силуан, као и бројни представници српске заједнице.

Отварајући фестивал, амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић је истакао значај ове манифестације, која својим домашајем, значајем и квалитетом представља једну од најважнијих културних манифестација за Републику Србију и српску дијаспору у Аустралији.

Захвалио је директорки Фестивала Милици Козлини и њеном тиму на залагању и посвећености у организацији овогодишње манифестације, те изразио задовољство што је и Република Србија, путем средстава додељених на прошлогодишњем јавном конкурсу Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у износу од 500.000 динара, и финансијски помогла одржавање Фестивала.

Закључио је и да ће Фестивал и убудуће имати чврсту подршку Републике Србије и њених дипломатско-конзуларних представништава, као и да ће наставити да доприноси очувању и јачању веза српске дијаспоре у Аустралији са матицом.

У уводном излагању, директорка Фестивала Милица Козлина укратко је представила историјат фестивала, дело и залагање њеног покојног супруга Петра Козлине, дугогодишњег директора Фестивала, као и других истакнутих појединаца.

Захвалила је бројним волонтерима, спонзорима ове манифестације, те нагласила да је и Република Србија, по први пут, и финансијски помогла одржавање Фестивала.

Посебно је истакла значајну помоћ и подршку Амбасаде Републике Србије у Канбери.

Фестивал српског филма свечано је отворен и у Канбери, уз присуство колега из дипломатског кора, аустралијских институција, као и припадника локалне српске заједнице.

Фестивал се одржава од 14. до 24. марта о.г. у свим највећим градовима Аустралије – Сиднеју, Мелбурну, Бризбејну, Перту, Аделејду и Канбери, а у оквиру Фестивала биће приказани неки од најновијих филмова српске кинематографије – “Хероји Халијарда“ (редитељ Радош Бајић), „Чувари формуле“ (редитељ Драган Бјелогрлић), „Што се боре мисли моје“ (редитељ Милорад Милинковић), „Муње опет“ (редитељ Радивоје Андрић), „Лето када сам научила да летим“ (редитељ Радивоје Андрић), као и ретро-филм из 1960. „Љубав и мода“ (редитељ Љубомир Радичевић).

Read More