Канбера:-43.-Светосавски-омладински-фестивал



(Last Updated On: February 1, 2024)

У манастиру Светог Саве Нови Каленић код Канбере одржан је 43. Светосавски омладински фестивал.

Фестивал је окупио бројне српске фолклорне групе из различитих крајева Аустралије (Канбера, Сиднеј, Вулонгонг, Бризбејн), као и велики број посетилаца.

Отварању фестивала претходила је Света архијерејска литургија коју је служио Епископ аустралијско-новозеландски Силуан, а којој је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић са супругом.

У свом обраћању на отварању фестивала, амбасадор Стефановић је посебно указао на значај Савиндана за све Србе, за српску цркву, али и за српску државу.

Подсећајући да се Дан Светог Саве y Републици Србији обележава као Дан духовности и као општа школска слава, посебно је истакао чињеницу да Република Србија од прошле школске године финансира и у Аустралији и Новом Зеланду допунске школе српског језика и културе у којима се настава реализује по програму Министарства просвете Републике Србије, да унапређивање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству представља један  од кључних  доприноса  очувању српског језика и писма као темеља националног идентитета Срба, те да број деце која похађају овај програм константно расте (у предстојећој 2024. години функционисаће преко 20 група, са преко 300 ученика широм Аустралије и Новог Зеланда – укључујући и нове групе у Канбери, Хамилтону и Мелбурну).

Read More