Конференција-„Злочини-против-човечности-не-застаревају“-одржана-у-Руском-Дому-у-Београду



(Last Updated On: April 25, 2024)

19. априла је у организацији Државног медицинског универзитета у Ростову, уз подршку Руског дома одржана међународна научно-практична конференција „Злочини против човечности не застаревају“. На конференцији су учествовали члан Комитета Савета Федерације за међународне послове Наталија Никонорова, посланик Државне думе Александар Бородај, дипломате руског министарства спољних послова Едуард Вертјанов и Николај Хаустов, истакнути стручњаци из Русије и Белорусије. Конференцију другу годину организују Катедра за историју Државног медицинског универзитета у Ростову (шеф – проф. др Ирина Абрамова) и Центар за друштвену и информативну сарадњу „Европа“ (др Едуард Попов). Ове године су се студентима медицине из Ростова, Твера и Новосибирска придружиле и њихове српске колеге са Универзитета у Нишу.

Српски и међународни блок конференције, као и до сада, организовало је Удружење ,,Славјаносербија“ из Београда.

О трагедији српског народа у Другом светском рату у Руском дому су преко онлај везе за студенте руских универзитета говорили руководилац Удружења ,,Славјаносербија“ Олга Милуновић, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, директор Историјског архива Срема Дејан Уметић, пуковник у пензији Золтан Дани, народни посланик у Скупштини Србије који је током НАТО агресије 1999. године оборио амерички Ф-117, историчар др Никола Ожеговић из Бања Луке, адвокат Срђан Алексић и Мирослав Гавлик, главни уредник чешког часописа „Slovanská vzájemnost“.

Добродошлицу учесницима конференције испред Руског дома пожелео је др Георгиј Енгелгардт. Др Едуард Попов је иступио са иницијативом да се 24. март – почетак НАТО бомбардовања СРЈ обележава као Дан сећања, те да се ђаци и студенти у Русији кроз предавања упознају са историјским чињеницама овог варварског чина. Том приликом изражена је жеља за успостављањем сарадње са научницима из словенских земаља ради проучавања украјинских, хрватских и других „млађих нацистичких злочина“.

Read More