Министар-Дачић-отворио-Трећу-конференцију-почасних-конзула



(Last Updated On: November 25, 2023)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић отворио је данас у Палати Србија Трећу конференцију почасних конзула Републике Србије у иностранству.

Том приликом, министар Дачић се обратио присутнима, а његово обраћање преносимо у целости:

„Поштовани почасни конзули Републике Србије,

Уважени гости,

Даме и господо,

Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство да вам, у име Републике Србије и у лично име, пожелим срдачну добродошлицу у Републику Србију. Драго ми је што сте се одазвали нашем позиву да учествујете у раду Конференције почасних конзула Републике Србије – иницијативе коју сам лично покренуо и на коју сам веома поносан, а која се данас, по трећи пут, одржава у Београду. Посебно желим да поздравим новоименоване почасне конзуле који данас први пут учествују у раду Конференције. Сигуран сам да ћете ваш боравак у Београду искористити за размену мишљења и искуства која ће вам бити од користи у даљем раду.

Даме и господо,

Институција почасних конзула у Републици Србији има богату традицију и немерљив значај у представљању наше земље. Још је Краљевина Србија, увидевши важност успостављања и ове врсте комуникације са другим државама, прве почасне конзуле именовала крајем 19. и почетком 20. века. Након Првог светског рата, мрежа почасних конзула почиње да се шири, те је тадашња Краљевина Југославија 1931. године имала чак 91 почасног конзула. Свакако најистакнутији, бар до сада, био је Михајло Идворски Пупин – велики научник, проналазач, професор, али изнад свега српски патриота. Његова улога у Великом рату, али и током Париске мировне конференције, као и немерљив допринос који је дао развоју српско-америчких односа представљају инспирацију за све нас који се бавимо представљањем наше Србије.

Драги пријатељи,

Свесни смо важности улоге и потенцијала који ваш рад има, као изузетно битне споне између наше државе и других држава и народа широм света. Зато са поносом истичем да Република Србија данас има највећи број почасних конзула у својој историји – чак 100 и то на свим континентима.

Ваше активности имају немерљив допринос у реализацији наших спољнополитичких приоритета, од којих је најважнији одбрана територијалног интегритета и суверенитета, односно очување Косова и Метохије у саставу Републике Србије. На нашем путу ка пуноправном чланству у Европској унији, унапређењу добросуседских односа и регионалне сарадње, али и у укупном развоју билатералних односа, како са најважнијим актерима међународне политике, тако и са нашим бројним традиционалним пријатељима широм света, ваш утицај и ваша помоћ је од непроцењивог значаја.   

Даме и господо,

Мој колега, министар привреде у Влади Републике Србије, као и представници других надлежних институција, детаљније ће вам говорити о привредним кретањима и економским приликама у нашој земљи, имајућу у виду да је једно од кључних опредељења Владе Републике Србије стварање што повољнијег амбијента за унапређење пословања. Дипломатске активности се све више усмеравају и ка промоцији привредних потенцијала и привлачењу страних инвестиција. У том смислу, сигуран сам да и ви, почасни конзули Републике Србије, препознајете ове потребе и да ћете наставити да активно промовишете потенцијале српске привреде и тржишта. Велики део вас долази управо из пословног света, те сам уверен да ћете, захваљујући свом професионалном искуству и познанствима, остварити успех управо у оснаживању економске сарадње Републике Србије са државама у којима живите.

Представљање пословних шанси и прилика за инвестирање у Републику Србију неће бити тежак задатак, јер су економски резултати наше земље, у протеклих десетак година, заиста импресивни. Због тога ћу бити слободан да кажем да Република Србија нуди убедљиво најбоље услове за инвестирање. Наша посебност је свакако и у томе што имамо пријатеље широм света и што смо отворени за сарадњу са земљама из свих региона.

Уважени почасни конзули,

Свет у коме живимо, промене које се дешавају и изазови са којима се суочавамо, намећу потребу заједничког наступа и појачаног деловања, како бисмо могли да остваримо циљеве који су пред нама. Министарство спољних послова, али и сви други државни органи Републике Србије стоје вам на располагању за сваку врсту помоћи у вашем раду. Спремни смо да чујемо и уважимо ваше сугестије и предлоге и да, заједничким радом, наставимо да представљамо свету нашу Србију.

Дубоко смо вам захвални на пружању помоћи нашим грађанима и дипломатско-конзуларним представништвима широм света, нарочито у тешким и кризним ситуацијама. Надам се да ће таквих ситуација бити све мање, а све више догађаја на којима ћемо представити нашу културу, стваралаштво, традицију и наслеђе нашег народа.

Драги пријатељи,

Пред вама је одговоран али и частан задатак – да свету представите Србију онакву каква заиста и јесте – модерна, али и одана традицији, мултикултурална, толерантна и отворена за јачање постојећих и стварање нових пријатељстава и партнерстава. О томе, између осталог, сведочи и пројекат „Свет у Србији“, који омогућава младим људима из целог света да студирају у Србији и на прави начин упознају нашу земљу. Везе које се овим путем стварају, пријатељства која настају, трају читав живот.

Дух пријатељства о којем говорим многи ће бити у прилици да осете у Београду 2027. године. Неизмерно смо поносни што су нам бројне државе указале поверење избором Републике Србије, односно Београда, за домаћина реномиране међународне манифестације Еxpo 2027, која ће се одржати од 15. маја до 15. августа 2027. године у Београду. Овај догађај представљаће јединствену прилику за промоцију привредних, туристичких и културних потенцијала наше земље. Република Србија ће ту прилику искористити како би читавом свету представила своје развојне потенцијале, људске и економске капацитете, али и гостопримство српског народа. Дубоко сам уверен да ћемо у томе имати и вашу помоћ, уважени почасни конзули, те да ће EXPO 2027 бити један од најбоље организованих и најпосећенијих у историји.

Желео бих да нагласим да ће наше будуће активности бити фокусиране и на иновације, истраживање и развој. У том циљу градимо и Био4 Кампус, јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој у природним наукама који треба да постане један од кључних биоекономских чворишта у Европи, о чему ћете данас бити ближе информисани.  

Драги пријатељи,

Уверен сам да ће и ова, трећа по реду Конференција почасних конзула и ваш боравак у Београду допринети да, након повратка у ваше земље, радите још динамичније и да стварате и откривате нове могућности за сарадњу.

Желим да вам се још једном захвалим на свему што чините за Републику Србију. Ваш одговорни рад, као почасних конзула, превазилази културолошке разлике, негује разумевање и наглашава дух земље коју представљате, приближавајући Србију људима широм света. Република Србија ће, као и до сада, наставити да вам буде на располагању како бисмо, заједничким радом, на најбољи начин промовисали нашу Србију.  

 

Хвала на пажњи.”

Read More