Министар-Дачић-са-полазницима-Дипломатске-академије



(Last Updated On: February 7, 2024)

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић обратио се данас новој генерацији полазника Основног програма дипломатске обуке 2023/24 на Дипломатској академији, чиме је званично започет овогодишњи програм стручног усавршавања за бројне полазнике из Министарства спољних послова и државних и јавних институција Републике Србије и представнике других институција и организација са којима Министарство има потписане меморандуме о сарадњи.

Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова преносимо у целости:

“Драги полазници Дипломатске академије,

Велико ми је задовољство да вам се обратим поводом почетка наставе на Основном програму дипломатске обуке, за коју је, и ове године, било заиста велико интересовање. Верујем да се добар глас далеко чује, те да вас је, пре свега, квалитетан и веома пажљиво припреман програм Дипломатске академије, са већим усмерењем ка пракси и савременијим методама изучавања спољнополитичких тема, подстакао да се пријавите у толико великом броју. И у овој генерацији, која броји чак 50 полазника, осим колега из Министарства спољних послова, основни програм дипломатске обуке похађаће запослени у органима државне управе и јавног сектора Републике Србије, као и представник Српске православне цркве. Радује ме што, и ове године, имамо полазнике из Републике Српске, као и из Организације српских студената у иностранству.

Драги полазници,

Министарство спољних послова придаје велики значај стручном усавршавању кадрова који се у оквиру државних и јавних институција Републике Србије баве међународном сарадњом, што је од посебне важности у времену драматичног усложњавања спољнополитичких односа. Знајте да је, у дипломатским борбама, главно оружје управо ваше знање и зато очекујемо да Дипломатској академији приступите озбиљно, одговорно и савесно. Такође, очекујемо да знања и вештине, која ћете стећи на Дипломатској академији, схватите као својеврсни увод и путоказ у вашем даљем свакодневном усавршавању и анализи често тешко разумљивих односа у међународној политици.

Пред вама је, драги полазници, веома одговоран задатак – да све своје напоре максимално уложите у стицање нових и потребних знања, а како бисте, на најбољи могући начин, заступали националне интересе Републике Србије.

Стога је потребно да увек имате на уму спољнополитичке приоритете Републике Србије, које, сигуран сам, добро знате – на првом месту очување суверенитета и територијалног интегритета јер је питање Косова и Метохије од највишег националног и државног интереса; пуноправно чланство у Европској унији, уз очување војне неутралности; унапређење добросуседске и регионалне сарадње; развој односа са свим актерима међународне политике, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану, кроз грађење нових, али и јачање старих и традиционалних пријатељстава.

Република Србија, као земља која је увек имала јасну и принципијелну позицију и улогу на међународном плану, поуздан је и кредибилан партнер који настоји да доприноси регионалној, европској и глобалној безбедности. Иако смо били суочени са бројним изазовима и веома сложеним геополитичким околностима, успели смо да сачувамо своју стабилност и да наставимо путем снажног напретка, о чему говоре и одлични дипломатски и економски резултати, већ годинама уназад. Наше активности усмерене су и ка промоцији привредних потенцијала наше земље и даљем привлачењу страних инвестиција. Верујем да ће избор Републике Србије и Београда за домаћина EXPO 2027 бити јединствена прилика за промоцију привредних, туристичких и културних потенцијала наше земље, на коме ћемо заједно радити.

Поштовани полазници Академије,

У данашње доба сведоци смо „убрзања историје“, повећања броја кризних жаришта у свету и јачања напетости између супротстављених интереса и страна, што читав свет води у стање егзистенцијалне претње и неретко ствара слику о мрачном правцу у којем се креће човечанство. Јасно је да је на глобалном плану у току покушај историјске рекомпозиције међународних односа, са свим тектонским потресима које тај процес са собом носи. А вештина је, драги полазници, да се, и у таквим околностима и између оштро супротстављених интереса – изборимо за сопствену позицију и то је управо оно што је дипломатија у својој суштини.

У таквим околностима, Република Србија је због свог историјског искуства и геополитичких специфичности под посебном лупом и неретко изложена различитим притисцима. Оно што је важно да запамтите то је да ће Република Србија,  као и до сада, водити самосталну и независну спољну политику, засновану пре свега на очувању националних и државних интереса, али увек уз поштовање основних принципа међународног права и Повеље Уједињених нација.

Драги полазници,

Радити несебично за државу није нимало лако, јер то подразумева спремност да се ставите у службу општег добра, често на уштрб ваших личних планова и интереса. Борба за спољнополитичке циљеве ваше земље, као и мотивисаност за доприношење њеном напретку у било ком смислу, подразумева темељно осећање патриотизма, али и добро познавање историјских и дипломатских околности, на националном и међународном плану.

Опште је познато да у нашој земљи не постоји овако специфичан и усмерен програм стручног усавршавања у домену међународних односа и са таквим бројем квалитетних предавача, које чине министри, универзитетски професори, различити експерти и домаће и стране дипломате. Период који ћете провести на Дипломатској академији искористите да стекнете што шира знања, како би, уз сву тежину међународних, професионалних и често личних околности, били способни да што боље одговорите на радне захтеве и заштитите интересе наше Србије на међународном плану, када год то буде потребно.

Желим вам да успешно завршите усавршавање на Дипломатској академији и да на јесен добијете своје заслужене дипломе. Користим прилику и да вам пожелим успешан почетак 2024. године, напредак на свим пољима, добро здравље и много среће на личном и професионалном плану.

Хвала на пажњи!

Read More