(Last Updated On: November 20, 2020)

До 17. до 20. децембра уз организациону подршку Руског дома у Београду мобилни технопарк „Кванторијум“ је, путујући из града у град, одржавао образовне радионице из 3D прототипирања, моделирања виртуелне реалности, робототехнике, индустријског дизајна и производње у хај-тек лабораторији. Лабораторија на точковима је обишла Нови Сад, Сремске Карловце, Шабац, Алексинац и успешно завршила у Београду.
Мобилни технопарк „Кванторијум“ је покретни образовни комплекс, који садржи опрему високе технологије, где деца различитог узраста могу на пракси да се упознају са виртуелном и допуњеном реалношћу, робототехником и индустријским дизајном. Комплекс се налази унутар возила „ГАЗел NEXT“ и додатне приколице.
„Мобилни Кванторијум“ је донео ученицима читав спектар образовних програма: „Хај-тек“, „Индустријски дизајн“, „VR/AR“, „Роботика“.
Током недеље ученици су се упознали са хај-тек опремом, високотехнолошком лабораторијом за прототипирање, која садржи 3D штампаче и опрему за ласерско гравирање, у оквиру индустријског дизајна су пројектовали наруквице са именима, чиме су одређивали зависност облика објекта, његове функције, материјала и технологије производње. Затим су се удубили у виртуелну и допуњену реалност, снимали панорамском камером и учили о погону игре Unity са интегрисаним плагином Vuforia, склапали, програмирали и тестирали робота са аутоматским кретањем у затвореном простору или по линији, радили са сетовима Амперка и Lego Mindstorms, као и упознали са могућностима платформе Arduino, сензора и извршних уређаја.
„Мени се веома допало, како ради 3D штампач, раније нисам имала могућности да га видим. Одушевљена сам, што ми можемо да правимо различите фигуре, које су нам потребне у свакодневном животу уз помоћ штампача. Раније тога није било, то је будућност наших наследника, то се подстиче и то ме радује,“ – о својим утисцима је испричала једна од првих учесница радионица, Катарина Веселиновић“, матурант гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада.
„Министарство образовања Нижегородске области нам је указало велику част тиме што нам је омогућило да се упознамо са „Мобилним Кванторијумом“. Овај пројекат је изазвао интересовање међу нашим ученицима и колегама, деца су једноставно одушевљена, свима се веома допало и сви желе да учествују,“ – говори Милена Алексић, наставница руског језика у гимназији „Лаза Костић“.
Током читавог образовног путовања „Мобилни Кванторијум“ је посетио 6 образовних установа Србије, одржано је око 25 радионица, у којима је учествовало преко 700 ученика школа и гимназија.

Original Article