Обраћање-министра-Дачића-на-пријему-поводом-20.-годишњице-чланства-Србије-у-СЕ



(Last Updated On: April 19, 2023)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић боравио је данас у Стразбуру поводом обележавања 20 година чланства Србије у Савету Европе.

Говор министра Дачића на пријему приређеним овим поводом преносимо у целости:

„Поштована генерална секретарко,     

Екселенције,

Драге колеге,

Пријатељи,

Задовољство ми је да вам се обратим у име Републике Србије у овом велелепном здању, у кући демократије, људских права и владавине права, у седишту Савета Европе, у организацији у којој је моја земља пре двадесет година заузела своје заслужено место. 

Место које нам је омогућило да заједно са осталим европским земљама учествујемо у даљем развоју континента на основама идеала и вредности које су њене чланице заједнички препознале и да стремимо ка томе да се сваки појединац у Европи осећа слободно, безбедно, равноправно и достојанствено. Република Србија је још 2003. године препознала важност посвећености принципима Савета Европе и одлучила да са осталим европским народима подели одговорност за нашу заједничку будућност.

У протеклих двадесет година Србија се значајно мењала и развијала у свим сферама друштва у складу са слободном вољом својих грађана. Али и Савет Европе се мењао, развијајући и проширујући свој делокруг, усклађујући га са глобалним трендовима, можда највише на плану економије и технолошких иновација – променама које су се одражавале или су се могле одразити и на људска права. О томе говоре бројне нове конвенције које је Савет Европе у последње време понудио својим чланицама, али и нечланицама. 

Сведоци смо да се Европа, заједно са светом, прогресивно развија, што захтева промишљен приступ и правовремену антиципацију утицаја међународних токова на област људских права. Последњих година смо видели колико смо рањиви у погледу глобалних изазова, суочивши се са мигрантском кризом, затим са пандемијом, оружаним сукобима, а од скора и са проблемима у ланцима снабдевања храном и енергентима. Време изазова захтева важне одлуке, али те одлуке не би смеле никако да искључе један важан принцип – солидарност. Идеја о солидарности оплемењује сваку нашу активност приликом решавања заједничких проблема. Стојећи на тлу његове земље, са задовољством ћу, у овом контексту, позајмити речи великог Виктора Игоа да „оно што води и вуче свет нису локомотиве, већ идеје“. 

Нажалост, у Европи већ дуже од годину дана букти рат у Украјини. У име Републике Србије, са овог места, желим да упутим апел свим релевантним међународним субјектима, пре свега најутицајнијим земљама, да употребе све своје капацитете како би се у најкраћем року зауставио рат у Украјини, патња цивила и најосетљивијих категорија, а посебно деце. Србија из свог горког искуства поручује да политички дијалог нема алтернативу и апелује на давање шансе преговорима и дипломатији. Србија се увек залагала за доследно и принципијелно поштовање начела међународног права, у оквиру чега и за начело неповредивости граница и поштовања територијалног интегритета свих држава чланица УН, укључујући Украјину.

Драги пријатељи,

Република Србија високо цени и поштује све механизме Савета Европе, укључујући и Суд за људска права. Са снажном вером у ефикасност и значај ових механизама на корист наших грађана, власти у Србији ће и у будућности наставити да сарађују са овим институцијама. За Србију је од посебног значаја да се стандарди Савета Европе примењују и на територији Косова и Метохије, због чега снажно подржава ангажман Организације у том делу наше земље.  

Највише симболике има да баш на овом месту, укажем на значај поштовања међународног права. Доследно поштовање владавине права и свих међународних норми је најбољи и најбржи пут до стабилности и благостања у међународној заједници. Наша уједињеност и јединственост на том принципу, нас чини снажнијим у заштити заједничких идеала и у постизању општег економског и социјалног просперитета. Управо онако како стоји у првом члану Статута Организације – циљ Савета Европе је постизање већег јединства међу својим чланицама. Поштујмо Статут.

Игнорисање Статута и сваког његовог појединачног члана би било изузетно штетно за Савет Европе, за његову функционалност и његову даљу перспективу. Стога, дозволите ми да данас, обележавајући годишњицу чланства моје земље, позовем све чланице да се присете духа и светских прилика које су инспирисале ауторе Статута и довеле до формирања ове организације давне 1949. године. Сложићете се да има много паралела међу изазовима из тог периода Европе и данашњег. Јединство које смо тада показали нас обавезује и служи нам као инспирација и данас, јер имамо одговорност да се на исти начин, без непотребних подела, суочавамо са актуелним и будућим изазовима и да све одлуке доносимо на чврстим основама заједништва и консензуса. 

На крају, Србија остаје привржена постулатима Статута Савета Европе и настоји да, заједно са вама, настави напоре на унапређењу рада ове организације. Истовремено, желим свим представницима земаља чланица Савета Европе, као и свим запосленима у Секретаријату, пуно успеха у даљем раду.   

Захваљујем на пажњи“.

Фото: Танјуг

Read More