Руски-дом-посетио-Техничку-школу-у-Смедереву



(Last Updated On: November 21, 2023)

У просторијама Техничке школе у Смедереву организована је консултација Руског дома на тему учешћа на конкурсу за стицање права на бесплатно студирање на државним универзитетима Русије у оквиру квоте Владе Руске Федерације. Том приликом су поред детаља учешћа на конкурсу представљене могућности које се страним студентима пружају на руским универзитетима, као и систем образовања у Русији.

Консултацији су осим професора и ученика Техничке школе у Смедереву присуствовали директори средњих школа из Смедерева, Врања, Кучева и Смедеревска Паланке. О искуству сарадње са Белгородским државним технолошким универзитетом ,,Владимир Шухов“ говорила је Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије „Бора Станковић” у Врању, коју похађа преко 500 полазника који тамо уче руски језик.

Преко онлајн платформе су у консулатацији учествовали: Гимназија из Бора, Средња школа ,,Жикица Дамјановић“ и Средња школа ,,Гоша“ из Смедеревске Паланке, Средња стручна школа ,,4. јули“ и Гимназија ,,Жарко Зрењанин“ из Врбаса, Средња школа из Свилајнца, Техничка школа из Прибоја, Прва техничка школа и техничко угоститељска школа ,,Тоза Драговић“ из Крагујевца, Средња школа ,,Краљ Петар Први“ из Тополе, Средња школа из Кучева, Средња техничко-технолошка школа из Краљева, Средња медицинска школа ,,Света Петка“ из Смедерева, Средња економско-трговинска школа из Смедерева, Средња техничка школа из Лознице, ЈУСШ ,,Иван Горан Ковачић“ из Херцег Новог и ученици из српске дијаспоре.

Приликом посете Смедереву, запослени у Руском дому су обишли Народну библиотеку и срели се са директорком библиотеке, госпођом Марином Лазовић, која већ дуги низ година промовише руски језик у Подунављу и подржава интересовање српских читалаца за руску књижевност.

Захваљујемо се свима на интересовању за руски језик, руску културу и руско образовање. Посебну захвалност изражавамо директору Техничке школе у Смедереву Дејану Вемићу и председнику Друштва српско-руско-белоруског пријатељства Јовану Тодоровићу на иницијативи одржавања консултације и подршци у њеној реализацији.

Подсећамо да је пријава на конкурс „Бесплатно високо образовање у Русији!“ на сајту https://education-in-russia.com продужена до 15. децембра.

Read More