Руски-образовни-и-програми-за-младе-представљени-у-Републици-Српској,-БиХ



(Last Updated On: November 23, 2023)

Виши саветник Руског дома Георгиј Енгелхардт састао се 14. новембра са новим деканом Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Владаном Бартулом, са којим је разговарао о перспективним областима сарадње факултета са Русијом, а у области високог образовања.

Студентима факултета су након састанка представљене могућности стипендирања студија у Русији на мастер и постдипломским програмима у оквиру стипендијалног програма Владе Руске Федерације. Студенти су показали велико интересовање за академске програме на руским универзитетима, а посебно их је занимао поступак пријављивања на конкурс за остваривање права на бесплатне студије, услови студентског живота у Русији, као и разлике између руског система високог образовања и универзитета у бившој Југославији. Многи су били пријатно изненађени да програм стипендирања није ограничен само на три универзитетска циклуса, већ укључује и богат програм додатног образовања и специјализације.

Са програмом стипендирања, широким спектром образовних програма и правилима за пријаву на конкурс упознати су и ученици Средњошколског центра на Палама (проф.  руског језика Снежана Малбашић), као и полазници Основне школе „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи, а на предавању које је организовано уз подршку помоћника министра иностраних послова БиХ Љубе Грковића и директора школе Драгана Јововића.

Сусретима са омладином Републике Српске присуствовали су саветник Амбасаде Русије у БиХ Јуриј Пичугин, који је говорио о Светском фестивалу младих у Сочију, и координатор Центра за отворено образовање на руском језику у Републици Српској Оксана Сазонова, која је упознала младе са најновијим програмима центра.

Read More