Сеул:-Ауторски-чланак-амбасадора-Грбића-поводом-Дана-државности-Србије



(Last Updated On: February 23, 2024)

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије – Сретења, у три најчитанија корејска дневна листа на енглеском језику, „The Korea Times“, „Korea Herald“ и „Joongang Daily“, објављен је ауторски чланак амбасадора Републике Србије у Сеулу Немање Грбића, са пресеком српско-корејских односа и перспективама сарадње.

Након уводних напомена о самом празнику, амбасадор Грбић је истакао да две пријатељске земље ове године обележавају 35. годишњицу од успостављања дипломатских односа, као и да се билатерална сарадња последњих година значајно интензивирала, што се огледа у учесталим контактима на високом и највишем нивоу (сусрети два председника и посета председнице Владе Републике Србије), као и континуираном расту обима трговинске размене.

Посебно је истакао веома успешну недавну посету председнице Владе Ане Брнабић Републици Кореји, потписивање Споразума о узајамној промоцији и заштити улагања, као и предстојеће званично отпочињање преговора о Споразуму о економском партнерству.

Нагласио је и потребу за јачањем сарадње на међународном плану, пре свега у контексту чланства Републике Кореје у Савету безбедности УН, као и остварено на плану међуљудске размене (недавно оснивање Друштва корејско-српског пријатељства).

Упутио је позив корејским туристима да посете Србију, као дестинацију која има много тога да понуди, а упркос томе и даље остаје релативно непозната за многе у Републици Кореји.

Read More