Сеул-:-Састанак-амбасадора-Грбића-са-руководством-Корејске-федерације-научно-технолошких-удружења



(Last Updated On: February 29, 2024)

Aмбасадор Републике Србије у Сеулу Немања Грбић посетио је седиште Корејске федерације научно-технолошких удружења (The Korean Federation of Science & Technology Societies – KOFST) и разговарао са руководством – председником Ли Таи-шиком, генералним секретаром Канг Кун-кијем и директором Одељења за међународну сарадњу Парк Кје-јангом.

Представивши приоритете Владе Републике Србије у области развоја науке и технологије („BIO4 Campus“, изградња научно-технолошких паркова, Иновациони дистрикт у Крагујевцу, акценат на употреби вештачке интелигенције, активности у вези са предстојећим специјализованим Експом 2027. и др), амбасадор Грбић је замолио за више информација о KOFST, како би се испитали потенцијали сарадње ове институције са партнерима у Србији.

Председник KOFST Ли Таи-шик је представио Федерацију као непрофитну организацију, основану 1966. године, у чијем саставу се налази 607 научно-технолошких удружења и организација (највећа корејска и међународна научно-технолошка мрежа, у којој учествује око 250.000 чланова).

Главне активности KOFST су подршка научно-технолошким институтима, одржавање форума, размена са удружењима корејских научника у иностранству, публикација научних магазина и подршка страним студентима који бораве на мастер и докторским студијама у Кореји.

Саговорник је обавестио да KOFST остварује богату међународну сарадњу, те да су спремни да успоставе односе са партнерском институцијом у Србији, разменом  контаката и у перспективи потписивањем меморандума о сарадњи.

Read More