Скопље:-Обележен-Дан-државности-Србије-и-Дан-Војске-Србије



(Last Updated On: February 25, 2024)

У присуству министара у Влади Републике Северне Македоније, гувернера Народне банке, црквених великодостојника, чланова дипломатског и војног кора, градоначелника, представника пословних кругова, медија, спортиста, и представника српске заједнице у држави домаћина, Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији организовала је свечани пријем поводом Дана државности Србије и Дана Војске Србије.

Након интонирања македонске и српске химне, у извођењу првакиње опере Народног позоришта у Београду Јадранке Јовановић, присутнима се обратила амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић.

Она је указала на значај 15. фебруара, празника Сретења – Дана државности Србије, који представља један од најзначајнијих датума у историјском, политичком, културном и верском календару наше земље, када је почео Први српски устанак 1804. године и донет први Устав Књажевства Србије (Сретењски устава) 1835. године,  који су поставили темеље изградњи наше независне и модерне државе.

Амбасадорка Јовановић је додала да Република Србија, полазећи од вредности и принципа слободе и правдољубивости, које су заоставштина наших предака, отаца модерне српске државе, данас одлучно и снажно гради своју будућност, убрзано се развија економски, привредно и технолошки, посебно изразивши понос због чињенице да ће наша земља бити домаћин специјализоване светске изложбе ЕКСПО 2027.

Амбасадорка је подвукла да Република Србија, данас, када глобални мир и безбедност из часа у час бивају све више угрожени, остаје доследна својој политици војне неутралности и борби за очување сопственог територијалног интегритета и поштовање основних принципа међународног јавног права.

У том контексту, амбасадорка Јовановић је нагласила да Републике Србија,  политиком коју спроводи државно руководство, на челу са председником Александром Вучићем, недвосмислено остаје посвећана свом европском путу, тежећи пуноправном чланству у Европској унији као једном од својих главних стратешких циљева, истовремено негујући односе са традиционалним пријатељским земљама у свим деловима света.

Амбасадорка Јовановић је нагласила да Република Србија придаје велики значај односима са Републиком Северном Македонијом, као и да је Република Србија спремна да, заједничким снагама, настави са продубљивањем билатералних веза. С тим у вези,  амбасадорка Јовановић је подсетила на недавно иступање председника Републике Србије Александра Вучића приликом обележавања Дана Св. Саве, националног празника Срба у Северној Македонији, поручивши да наша земља ништа не тражи и не очекује од Северне Македоније, осим што се нада да ће ова, за нас, братска земља, увек прихватити нашу продужену руку пријатељства.

Read More