Тамара-Вучић:-Глобална-економија-би-значајно-расла-већим-уделом-жена-предузетница



(Last Updated On: November 5, 2023)

У наставку учешћа на Конференцији Уније арапских жена инвеститора, супруга председника Републике Србије Тамара Вучић се, у Шарм ел Шејку, обратила присутнима

Конференција је почела интонирањем химни Египта и Србије, а приказан је промотивни филм о Србији, као и филм о достигнућима египатског председника Абдела Фатаха ел-Сисија.

Супруга председника Србије Тамара Вучић је у обраћању навела да су анализе показале да би, уколико би бројчани однос жена и мушкараца као предузетника био исти, светски БДП могао да буде увећан од три одсто до шест одсто, подстичући раст глобалне економије за две и по до пет хиљада милијарди долара. 

“О растућем утицају и значају жена предузетница у свету најбоље сведочи чињеница да оне данас контролишу трећину светског богатства”, рекла је Тамара Вучић. Она је направила аналогију са Србијом, где је данас готово трећина компанија у власништву жена – 31 одсто. 

Истакла је да је Србија препознала женско предузетништво као важан ресурс новог запошљавања, уведени су посебни програми финансијске подршке, праћени бројним активностима у циљу даље афирмације жена у бизнису као важне полуге економског и друштвеног напретка. 

Говорећи о младости, њеним изазовима и приликама, Тамара Вучић је подсетила на речи чувеног физичара Алберта Ајнштајна: “За решење проблема морамо престати размишљати на онај начин као када је проблем и настао”.

“Док сам читала ову кратку мудрост, у мени се кристалисала мисао – као што женско предузетништво не би смело бити копија мушког, већ једна нова идеја својствена женама која обогаћује економску стварност, тако и циљеве одрживог развоја, не треба да формулишу искусни, већ управо млади, чију способност неретко потцењујемо”, рекла је супруга председника.

Она је навела да је Србија посвећена томе да створи услове како би повећала наталитет, а са друге стране, да створи услове који ће младима отворити нове видике, узимајући у обзир савремене изазове и убрзани развој нових технологија. 

“У Републици Србији је усвојена Стратегија за младе до 2030, али и други стратешки документи који препознају кључну улогу младих, а образовање виде као стуб и акцелератор одрживог развоја”, рекла је супруга председника Републике Србије Тамара Вучић.

Из тих разлога, она је истакла да је једна од кључних реформи у српском сектору образовања – Национални модел дуалног образовања. 

Тамара Вучић је у говору подсетила да је Влада Србије повећала број стипендија за најбоље и талентоване ученике и студенте, али и увела програме за младе “My First Salary” и “Youth Warranties” у циљу даљег снажног снижавања стопе незапослености. 

Према њеном мишљењу, у кризи мултилатеризма која постоји данас, евидентно је да глобални проблеми не могу да се решавају локално, јер у глобализованом свету проблеми не познају националне, верске, културолошке границе. 

Говорећи о односима Србије и Египта, Тамара Вучић је навела да, иако званични списи говоре да су први дипломатски контакти између две земље успостављени 1908. године, контакти између два народа сежу даље у прошлост. 

“Глагољски кодекси из 11. века и неки најстарији српски рукописи из 13. века говоре о бројним монасима који су се подвизивали на Синају и египатској пустињи, те да се духовни утицај тих подвижника осећао све време прве српске династије Немањића а и вековима касније. Чак је и оснивач аутокефалне Српске православне цркве у средњем веку Свети Сава, два пута боравио на просторима данашњег Египта и зато се посебно радујем посети Манастиру свете Катарине, где се чувају неке од тих сведочанстава”, рекла је супруга председника.

Она је поручила да су тако, наизглед две далеке земље, поготову за средњевековне прилике, ипак имале духовни контакт који је за развој српске духовности много значио и који, и не знајући, баштинимо и данас.

Супруга председника Тамара Вучић је навела да су се до данас односи две земље даље развијали, преко оснивања Покрета несврстаних 1961. године, па све до данашњих стратешких односа и посебно важног пријатељског односа председника две земље.

“Историјска посета председника Египта Ел Сисија Републици Србији у јулу прошле године, представља круну успешног политичког дијалога који се развијао у претходном периоду и пружила је кључни допринос даљем свестраном развоју наших билатералних односа”, оценила је супруга председника.

Тамара Вучић је обишла изложбу производа египатских и арапских предузетника, која се одржава у оквиру конференције.

Фото: Танјуг

Read More