(Last Updated On: October 15, 2020)

Крајем јуна завршен на даљину је изборни круг годишњег Међународног фестивала руског језика, у којем традиционално учествују ученици од 12 до 18 година (ученици седмих и осмих разреда основних школа и средњих школа), а који уче руски језик као страни у државним и приватним образовним установама или за које је руски језик други матерњи (прави билингвизам). Фестивал представља образовну и стваралашку платформу, на којој је учесницима омогућено да усавршавају знања руског језика у комуникацији, представе своје таленте, размене мишљења и нађу истомишљенике. Популарност овог фестивала из године у годину расте. Ове године је конкуренција била невероватно висока: пријавило се неколико хиљада учесника из 34 земље, 102 града. У финале је прошло свега 150 учесника, међу којима су и деца из Србије, полазници Дечјег културног центра српског одељења Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа. Под вештим руководством Јулије Даниловић и уз подршку РЦНК „Руски дом“ у Београду тим је успешно наступио у четири номинације. Финалисти су постали учесници у номинацијама:

– Даниловић Данила, 16 година, у номинацији „Познаваоци руског језика, историје и културе Русије“ са саставом на тему „Русија као стање душе или шта значи бити Рус“;

– Михајловић Лидија, 12 година, у номинацији „Савремено декоративно-примењено стваралаштво и сликарска уметност“ са цртежом у стилу графике „Храм Преображења Господњег на Кижи“;

– Кршљанин Мила, 12 година, Митровић Мија, 12 година, Живојиновић Лазар, 12 година, и Зорић Михаило, 13 година, у номинацији „Позоришна уметност и уметничка реч“ са представом „Жбун јоргована“ по причи Александра Куприна.

Редовна финална етапа такмичења одржаваће се у Москви од 28. августа до 1. септембра 2019. године. Желимо деци да исто тако успешно наступе и у финалу Фестивала!

Original Article