Токио:-Додељене-плакете-заслужним-појединцима-и-организацијама-поводом-Дана-државности



(Last Updated On: February 24, 2024)

У Амбасади Републике Србије у Токију одржан је пријем поводом националног празника – Дана државности, на којем су заслужним појединцима и организацијама из Јапана додељене плакете Амбасаде Републике Србије за допринос унапређењу размене и промоцији Србије у Јапану у домену културе, науке, образовања, медицине и спорта.

Амбaсадорка Александра Ковач се, у поздравном говору, осврнула на дуготрајне билатералне односе између Србије и Јапана, који су ојачани не само наставком политичког дијалога и размена, већ и просперитетним пословним окружењем и квалитетним међуљудским везама.

Истакла је да темељ пријатељства остаје чврсто укорењен у дубоком осећају солидарности, који пре свега почива на блиским контактима између народа Србије и Јапана, те да они служе као живописни мост, јачају међусобно разумевање и везе у културним, научним, образовним и спортским областима.

Рекла је да смо овом приликом желели да истакнемо заслуге појединаца и организација, чији неуморан рад на промоцији Србије у Јапану и продубљивању размене и сарадње неизмерно доприноси пријатељству две земље.

Плакете су уручене следећим добитницима:

–  Шузу Сумију, председавајућем Јапанског комитета организације ЕУ-Јапан Фест током обележавања титуле Нови Сад- Европска престоница културе, за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;

–  Организацији ЕУ-Јапан Фест за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;

–  Галерији Степс за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;

–  Порталу My Serbia за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;

–  Историчарки уметности Саћи Шимади за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;

–  Професорки Универзитета Тојо Еива Саори Маћиди за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;

–  Друштву пријатељства Јапан-Србија за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;

–  Граду Хофу за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;

–  Институту Тесла за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;

–  Новинару Јукихику Кимури за промоцију Србије у Јапану у домену медија;

–  Помоћном тренеру фудбалске репрезентације Србије Кацухиту Киношију за допринос размени Србије и Јапана у области спорта;

–  Проф. Канамеу Окану за допринос промоцији српског језика у Јапану;

–  Болници при Институту за медицинске науке Универзитета у Токију и лекарима Томокију Тоду и Минору Танаки за допринос размени Србије и Јапана у домену медицине.

Сви добитници захвалили су на указаној части и нагласили да ће својим ангажманом наставити да доприносе унапређењу билатералних односа.

Пријему је присуствовао и почасни генерални конзул Републике Србије за регион Кансаи Наохиде Уејама, који је одржао здравицу.

Read More