Токио:-Отправница-послова-Голубовић-Дубока-на-78.-комеморативној-мировној-церемонији-у-Хирошими(Last Updated On: August 18, 2023)

Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Јапану Ивана Голубовић-Дубока присуствовала је 78. комеморативној мировној церемонији у Хирошими, где је одала пошту жртвама америчког атомског бомбардовања 6. августа 1945. године.

Отправница послова је присуствовала 78. традиционалном помену који Управа града Хирошиме организује сваког 6. августа у знак сећања на жртве америчког атомског бомбардовања и ширења поруке о важности мира.

Голубовић-Дубока послова је одала пошту жртвама које су страдале у заслепљујућем бљеску нуклеарног уништења, присуствовала потресном сведочењу хибакуше Теруко Јахате, а у вечерњим часовима је према обичају града Хирошиме, исписала симболичну поруку мира на лампиону који је заједно са неколико хиљада других плутао по реци Мотојасу поред Куполе атомске бомбе – „Сећати се прошлости значи посветити се будућности“.

Уз премијера Јапана Фумија Кишиде и друге високе званичнике Владе Јапана, овогодишњој комеморативној церемонији је присуствовало око 50.000 учесника, међу којима су били преживели, чланови породица жртава, као и представници 111 држава и региона, Европске уније, Уједињених нација и других међународних организација, што је чини најпосећенијом у историји њеног одржавања.

Read More