Токио:-Сусрет-амбасадорки-и-отправница-послова-акредитованих-у-Јапану-са-МИП-Јапана



(Last Updated On: March 29, 2024)

У Токију је реализован сусрет министарке иностраних послова Јапана Јоко Камикаве са групом жена амбасадора и привременим отправницима послова из 19 земаља, с циљем размене виђења о питањима родне равноправности, оснаживања жена и иницијативе „Жене, мир и безбедност“ (Women, Peace, and Security – WPS).

Министака Камикава је овим поводом информисала о релевантним активностима Јапана, првенствено о три стуба имплементације WPS, док су амбасадорке представиле националне политике и праксе на плану оснаживања родног паритета и спровођења резолуције Савета безбедности УН о WPS. 

Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач упознала је присутне с позитивним ефектом и резултатима родних политика и иновативних инструмената попут родног буџетирања и законских квота на, између осталог, већу политичку партиципацију и лидерско позиционирање жена у Србији.

Поздравила је залагање МИП Камикаве за јачање видљивости и што ширу имплементацију концепта WPS  у Јапану и на међународном плану. Изразила је заинтересованост да Србија, као део WPS мреже, сарађује са Јапаном на овом плану.

Read More