У-великој-сали-Руског-дома-одржана-је-традиционална-свечана-академија-поводом-годишњице-рада-Центра-Руског-географског-друштва-у-Србији



(Last Updated On: October 25, 2023)

19. октобра 2023. године у Великој сали Руског дома одржана је традиционална свечана академија поводом годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији. Центар је званично почео са радом 2015. а церемонија свечаног отварања је одржана 16. октобра 2016. године у згради Ректората Универзитета у Београду. Од свог оснивања Центар традиционално успешно сарађује са Руским домом у коме реализује значајан део свог програма у Београду: од локалног и националног до међународног значаја.

У препуној сали Руског дома окупили су се сарадници, пријатељи и поштоваоци рада Центра Руског географског друштва у Србији из Београда, Врбаса, Новог Сада, Бечеја, Сечња, Ниша, Бруса, Чачка, Бања Луке, али и из многих других градова и места у Србији и окружењу. Целовечерњи програм свечаности је уприличен од стране хора и оркестра Академског културно уметничког друштва Универзитета у Београду „Шпанац“ и инструменталног дуа Соње Калајић и Дражена Тиквеше (Соња свирајући на виолини и тестери, а Дражен на кларинету). Овогодишња академија је симболично посвећена 79. годишњици ослобођења Београда од фашизма у II светском рату.

Центар у Србији је најстарија и најактивнија инострана филијала Руског географског друштва, основаног 1845. године. Присутни су упознати са импресивним резултатима досадашњег рада Центра у Србији, посебно оних у текућој 2023. години. Предложен је оквирни програм рада за будући период, од краткорочних до дугорочних задатака. На средњорочном плану акценат је на обележавању јубилеја три века од успешне сарадње грофа Саве Владиславића и императора Петра Великог: оснивања прве руско-српске школе (2025), града Кјахте (2027), до 1934. Троицкосавска по Св. Сави и другог.

Руководство Руског географског друштва на челу са Сергејем Шојгуом, као и председник Русије Владимир Путин (председник Савета Руског географског друштва), придају велики значај раду Центра руског географског друштва у Србији, како у Србији тако и на простору Балкана.

Read More