(Last Updated On: November 20, 2020)

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду 18. децембра одржано је закључно заседање Комисије за пријем радова мозаичке декорације олтарског простора и централног дела Храма Светог Саве на Врачару у Београду.

Пројекат уређења у техници мозаика ентеријера Храма Светог Саве има непроцењив значај за јачање билатералних српско-руских односа, о чему се више пута говорило током састанака на највишем нивоу.

На заседању Пријемне комисије учествовали су представници Министарстава страних послова Русије и Србије, Министарства културе Руске Федерације, Руске и Српске Православне Цркве, Росотрудничества, Руског центра за науку и културу у Београду, компаније „Гаспром њефт“, као и стручњаци са руске и српске стране.

У свом обраћању присутнима председник Комисије Александар Радков, заменик руководиоца Федералне агенције „Росотрудничество“ подвукао је значај пројекта: „То је заиста историјски догађај за цео православни хришћански свет.“

Високо је оценио пројекат изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко. Према његовим речима стабилност билатералних односа српског и руског народа, коју доказује вишевековна историја, наставља да постоји и у данашње време. Односи се развијају још више узимајући у обзир заједничко учешће Србије и Русије у овом међународном пројекту, која има изузетан значај светских размера, укључујући и за очување православног света и његовог јединства.

Представник СПЦ Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, копредседник комисије, подвукао је да је мозаичко декорисање олтарског простора и централног дела Храма завршило, као што је и планирано, до 800. годишњице аутокефалности Српске Православне Цркве, чији је оснивач и први архиепископ био Свети Сава. Старешина Подворја РПЦ у Београду Протојереј Виталије Тарасјев изразио је посебну захвалност Федералној агенцији „Росотрудничество“ и њеном представништву у Србији за константан одговоран рад и духовни приступ, захваљујући чему је рад над пројектом текао без препрека.

Речи захвалности су биле упућене и компанији „Гаспром њефт“, која је финансирала радове, Међународном фонду за пружање помоћи УНЕСКО и уметницима, који су показали високо професионално умеће приликом стварања мозаичких композиција.

По завршетку заседања комисије једногласно је донето решење да се прихвати у потпуности мозаичка декорација олтарског простора и централног дела Храма Светог Саве укупне површине 1998,43m2. Представништво Росотрудничества у Србији је добило задатак да припреми свечану церемонију предаје готовог уметничког дела – мозаичке декорације олтарског простора и централног дела Храма Светог Саве Српској Православној Цркви, Светом Архијерејском Синоду.

Укупна површан олтара и централног дела храма износи 1998 метара квадратних, што заједно са претходно уређеном куполом чини овај пројекат уређења ентеријера Храма Светог Саве на Врачару једним од највећих у свету примера мозаичке декорације. Јединствени пројекат је финансирала руска копанија „Гаспром њефт“. Над мозаичком композицијом радио је тим руских и српских уметника и мајстора под руководством народног уметника Русије Николаја Мухина.

Храм Светог Саве је изграђен у част оца српске цркве и државе – Светог Архиепископа српског Саве (1169-1236). То је један од највећих храмова у свету, који се може поредити по величини са Храмом Христа Спаситеља у Москви. Свој храм је српски народ подизао у најтежим историјским условима. Његови темељи су постављени у међуратном периоду за време Краљевине Југославије 1894. године, а изградња је трајала током читавог ХХ века са значајним прекидима.

По налогу предсеника Руске Федерације Владимира Путина Росотрудничество је координатор радова пројекта уређења ентеријера Храма Светог Саве.

Радови на изради мозаика куполе Храма површине 1248m2 су завршени у децембру 2017. године. У фебруару 2018. године одржано је свечано отварање, које је обележило завршетак прве етапе радова на уређењу ентеријера Храма.

Уговор о изради мозаичке декорације олтарског простора и централног дела Храма потписан је 21. марта 2019. године.

Original Article