(Last Updated On: November 20, 2020)

У Београду је отворен сајам туризма. Руска делегација на челу са замеником министра културе Руске Федерације Олгом Јариловом је допутовала ради учешћа на највећем европском туристичком форуму.

На више места у граду одржани су билатерални састанци: округли сто посвећен међукултурном дијалогу и дигиталним и издавачким пројектима Русије и Србије, представљање културног и туристичког потенцијала региона Русије, заседање Радне групе за културу и туризам у оквиру Међувладиног руско-српског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, на којима су потписани билатерални споразуми итд.

Манифестације у оквиру посете делегације имале су свој настанак у Руском центру за науку и културу у Београду. У галерији Руског дома свечано је отворена изложба фотографија „Рат кроз објектив“ у организацији Руске фондације за културу. На изложби су представљени радови совјетског фотографа и новинара Анатолија Архипова, који је отишао добровољно на фронт и „сачинио“ јединствени фото-летопис Другог светског рата. На отварању изложбе присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан Харченко, министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић, заменик министра културе Руске Федерације Олга Јарилова и руководилац Представништва Россотрудничества у Србији Надежда Кушченкова.

У наставку вечери одржан је концерт ансамбла руске народне музике „Златни поток“, једног од најбољих професионалних ансамбала Републике Коми. Специјални гост концерта је био гостујући солиста Бољшој театра Сергеј Пљусњин. Део концертног програма извео је Виктор Жалсанов – грлени певач из Бурјатије. Препуна сала Руског дома био је још један у низу доказа колико је тражена култура Руске Федерације и њених народа у Србији.

Заменик министра културе Руске Федерације Олга Јарилова и министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић састали су се у Руском дому у присуству амбасадора Руске Федерације Александра Боцан Харченка и руководиоца Представништва Россотрудничества у Србији Надежде Кушченкове. На састанку су разматрана питања сарадње у области културе, а посебно питања припреме Дана Москве у Београду, који су планирани за другу половину 2020. године.

Министерство культуры и информации Республики Сербии

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/otvorena-izlozba-rat-kroz-objektiv-1941-1945-u-ruskom-domu

Радио и телевидение Сербии

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/3859302/rat-kroz-objektiv-1941-1945-ruski-dom-izlozba.html

Центральная газета Сербии «Политика»

http://www.politika.rs/scc/clanak/448347/Rat-kroz-objektiv-Anatolija-Arhipova

Интернет страница газеты «Данас»

https://www.danas.rs/kultura/otvorena-izlozba-rat-kroz-objektiv-1941-1945-u-ruskom-domu/

Информационное агентство ТАНЈУГ

http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=537773

Информационное агентство «Novi magazin»

http://www.novimagazin.rs/vesti/otvorena-izlozba-rat-kroz-objektiv-1941-1945

Парламентская газета

https://www.pnp.ru/social/v-belgrade-otkrylas-fotovystavka-o-velikoy-otechestvennoy-voyne.html

Рамблер

https://news.rambler.ru/other/43720670-v-belgrade-otkrylas-fotovystavka-o-velikoy-otechestvennoy-voyne/

Original Article