(Last Updated On: November 20, 2020)

Уз подршку Федералне агенције „Россотрудничество“ из Москве у иностранству се сваке године одржавају наступи младих руских инструменталиста, учесника пројекта „Посланство уметности“ Дома музике из Санкт Петербурга.

Овогодишња сезона камерних концерата у Србије отворена је у Руском дому наступом лауреата међународних музичких такмичења Марине Шиганове, виолина, и Романа Соснина, клавир. Београђани су имали прилику да чују композиције Кабалевског, Метнера, Рахмањинова, Шчедрина и других руских и страних аутора.

По већ установљеној традицији, врсни музичари се представљају и у другим градовима Србије. Другу годину заредом, захваљујући сарадњи Руског дома са друштвом српско-руског пријатељства „Александар Невски“ из Суботице, млади извођачи наступају у овом граду. Свој програм су представили публици у Музичкој школи Суботица, која постоји од 1986. године.

Наступи су одржани у оквиру програма Руског дома, посвећеног 75. годишњици Победе над фашизмом.

Пројекат ,,Посланство уметности“ реализују Дом музике из Санкт Петербурга и Федерална агенција ,,Россотрудничество“ из Москве. У оквиру пројекта у Руским центрима за науку и културу у иностранству се од 2012. године одржавају наступи младих солиста. Дом музике из Санкт Петербурга основало је Министарство културе Руске Федерације. Делатност ове установе је усмерена на развој класичне музике, очување извођачких традиција и припрему младих руских музичара за међународна такмичења и фестивале. Посебна пажња се поклања инструменталистима – студентима и дипломцима руских конзерваторијума узраста између 16 и 30 година.

Иницијатор оснивања Дома музике је професор Сергеј Ролдугин, виолончелиста, диригент, народни уметник Русије, уметнички директор Дома музике и некадашњи руководилац Државног конзерваторијума ,,Римски-Корсаков“ у Санкт Петербургу.

Водећи учесници програма Дома музике су лауреати престижних међународних такмичења који данас граде своју уметничку каријеру наступајући у најпознатијим концертним дворанама и држе мастер клас радионице за будуће генерације младих извођача.

Лист Политика о концерту у Руском дому: http://www.politika.rs/s…/clanak/449253/Poslanstvo-umetnosti

Original Article