(Last Updated On: October 20, 2020)

У Руском центру за науку и културу у Љубљани 11. децембра 2019. године је одржана свечана церемонија отварања историјско-културне изложбе „Цар и лекар“, која говори о личном лекару руског императора Петра I (1672-1725) – словенцу Грегору Воглару. Међу уваженим гостима манифестације били су руководилац Федерална агенција за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању, и за друштвену сарадњу Елеонора Митрофанова, државни секретар Владе Републике Словеније Урош Прикл, отправник послова Руске Федерације у Републици Словенији Галина Замјатина, руководилац представништва Росотрудничества у Србији Надежда Кушченкова и специјални представник министра културе Републике Словеније Јадранка Плут.

Интерактивна изложба се састоји од мултимедијалних радова, који упознају посетиоце са реалијама Русије XVIII века. Пројекат показује и велике трансформације у сферама културе, моде, архитектуре и војске, које је иницирао Петар I. Изложба садржи слике предмета епохе Петра I из колеције државног комплекса музеја „Петергоф“, мапу руте „Велике амбасаде“, на коју је отишао будући император у Европу 1697-1698. године, као и опис руске етапе животног пута Грегора Воглара.

Организатори изложбе су Росотрудничество, Министарство културе Руске Федерације, државни комплекс музеја „Петергоф“, Амбасада Русије у Словенији и представништва Росотрудничества у Србији и Словенији. Она је постала пилот пројекат страног програма свечаних манифестација поводом 350. годишњице рођења првог руског императора, која ће се обележавати 2022. године.

Словеначки лекар Петра Великог

Грегор Воглар, у Русији познатији као Григорије Мартинович Карбонариј, рођен је у словеначком селу Накло 1651. године. У та времена територија садашње Словеније улазила је у састав Аутријског царства. Воглар је студирао медицину у Бечу, Болоњи и Риму, након чега је дошао у Москву 1688. године и постао лекар на двору Петра Великог.

Словенац је придобио поверење цара и ускоро је постао његов лични лекар, који је пратио будућег првог руског императора на војним погодима. После Нарвске битке 1700. године Воглар се нашао у шведском плену, где је провео 4 године. Словеначки стручњак је био ослобођен захваљујући посредовању аустријског императора, након чега се вратио у Русију.

Живео је у Санкт Петербургу до 1714. године, а затим замолио Петра за дозволу да се врати кући. Цар је одобрио молбу свог лекара и издао му специјални пасош да путује до територија владања аустријских Хабзбурговаца, чиме га је великодушно наградио за све године службе.

Original Article