Хелсинки:-Пријем-поводом-Дана-државности-Републике-Србије



(Last Updated On: February 29, 2024)

У Амбасади Републике Србије у Хелсинкију одржан је пријем поводом Дана државности Републике Србије.

На почетку пријема, химне Републике Финске и Републике Србије извела је виолинисткиња српско-финског порекла Ана-Марија Хуохванаинен.

У поздравном говору, амбасадор Александар Јанковић указао је на историјски, политички и верски значај Сретења за стварање модерне српске државе.

Истакао је да Дан државности симболизује препород српске државе и да се њиме обележавају два значајна датума из наше новије историје.  Указао је и на резултате реформских процеса у Србији, као и на најважније спољнополитичке приоритете, наше ставове по питању КиМ и нашу чврсту опредељеност за чланство у ЕУ.

Истакао је и да су односи Србије и Финске традиционално пријатељски и да се ове године навршава 95 година од потписивања трговинског споразума и успостављања дипломатских односа. Амбасадор Јанковић је указао и на наш интерес да даље ојачамо односе и сарадњу са Финском на свим пољима, посебно у привреди, трговини, туризму, науци и технологији, енергетици и зеленој транзицији, подсетивши да данас у Србији успешно послује велики број финских компанија.

Пријему су присуствовали представници Министарства иностраних послова Финске и других владиних институција, велики број амбасадора и других дипломата, као и истакнуте личности из академских, политичких, научних и привредних структура, представници Српско-финског друштва, ОССИ и српске дијаспоре у Финској.

На пријему су представљена и српска традиционална јела, као и вина и ракије из наше земље. Током пријема емитовани су и видео материјали ТОС, ЕКСПО 2027, Србија ствара и Скок у будућност, чиме је додатно употпуњено представљање наше земље и њене богате историје и традиције, као и њених бројних туристичких и привредних потенцијала.

Read More