Јавности-представљен-нови-пројекат-српско-руских-лекарских-тимова-„Мобилна-клиника“



(Last Updated On: August 2, 2023)

🇷🇸1. августа у сарадњи Сремског округа, општина Рума, Шид Ириг, Руске хуманитарне мисије и организације „Народна дипломатија“ почео је са реализацијом пројекат „Мобилна клиника“ у оквиру кога ће руски и српски лекари у току дванаест дана посетити преко 15 насељених места у општинама Рума, Шид и Ириг и урадити преко 200 прегледа. О пројекту су на конференцији за штампу говорили извршни директор Руске хуманитарне мисије на Балкану Бранимир Нешић, саветник Руске хуманитарне мисије Горан Петронијевић и директор Руског дома Јевгениј Баранов.

Том приликом је истакнут изузетан значај овог пројекта који ће омогућити свим структурама социјално угроженог становништва које живи далеко од локалних домова здравља у овом региону да прођу превентивне прегледе и добију квалитетну медицинску помоћ. Важан аспекат пројекта је и коришћење новог возила „мобилне клинике“ опремљеног специјално за овакву намену.

Из Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану подвлаче да ово није прва акција оваквог типа у Србији: у последљих пет година, овај пројекат је успешно реализован у великом броју округа у Србији и Босни и Херцеговини, те је на овај начин прегледано преко 5.000 људи.

Ове године, у оквиру пројекта „Мобилна клиника“, а имајући у виду тешку ситуацију у овим сремским општинама, проузроковану временским непогодама, и са њима повезаним проблемима снабдевања електричном енергијом, Руска хуманитарна мисија је одлучила да Домовима здравља у Руми, Шиду и Иригу донира агрегате електричне енергије, који ће омогућити несметан рад овим установама.

Read More