Академски, два пута награђиван орденом ,,Црвена Звезда“, ансамбл песама и игара руске армије „Александров“ је 20. октобра наступио на Тргу републике пред Београђанима и гостима престонице.

Наступ Ансамбла је поклон Русије братском српском народу. Одржан је под покровитељством председника Републике Србије и у организацији Града Београда, Министарстава одбране Руске Федерације, Министарства одбране Републике Србије, Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, покрета „Бесмртни пук Србија“.

Изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, заменик градоначелника Београда Горан Весић, руководилац Представништва Россотрудничества у Србији (Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду) Надежда Кушченкова и руководство Ансамбла „Александров“ открили су у Београду спомен-плочу посвећену црвеноармејцима који су погинули током ослобађања Београда у Другом светском рату и положили венце у парку Александров у знак сећања на његове трагично настрадале чланове у децембру 2016. године.

У Руском дому је поводом овог значајног јубилеја, а у оквиру манифестација посвећених ослобођењу Београда у Другом светском рату, отворена изложба „Грађани дочекују ратнике“.

Као и пре 75 година Срби и Руси су заједно прославили Дан ослобођења Београда. У част јубилеја у Москви у рејону Поклонаја гора испаљено је 75 плутона.

Свечаности је испратио велики број руских и домаћих медија.

Original Article