Beograd — Ambasada Rusije u Srbiji obeležila je svečanim prijemom državni praznik “Dan Rusije”.

Ambasador Aleksandar Čepurin poručio je da je Srbija važan i pouzdan strateški partner Rusije u Evropi i na Balkanu i da visoko cene iskreno raspoloženje srpskog rukovodstva za unapređenje saradnje.

Čepurin je, u obraćanju zvanicama, istakao da Srbe i Ruse spajaju najslavnije i najsvetlije stranice istorije, te da je Srbija danas važan i pouzdan strateški partner Rusije u Evropi i na Balkanu.

“Zalog uspeha je u tome da je rusko-srpska saradnja bazirana na principima ravnopravnosti, pragmatizma, uzajamnog poštovanja, i uzimanja u obzir interesa obe države”, rekao je Čepurin.

On je naglasio da Rusija čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, mir i stabilnost na Balkanu.

Rusija, dodao je, visoko ceni iskreno raspoloženje srpskog rukovodstva i naroda za unapređenje saradnje u svim pravcima.

“Naši odnosi su usmereni u budućnost. Oni imaju dobar potencijal. Uradićemo sve što zavisi od nas da se taj potencijal korak po korak ostvari”, rekao je Čepurin koji je naveo da se danas obeležava 25 godina od nastanka savremene Rusije i 1154. godine postojanja ruske države.

Čepurin je posle govora nazdravio sa predsednikom, premijerom Srbije i patrijarhom za, kako je rekao, prosperitet dva naroda.

Prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, odbrane Zoran Djorđević, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rada Aleksandar Vulin, energetike Aleksandar Antić, poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, patrijarh SPC Irinej, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prijemu su prisustvovali i lideri opozicije – SRS Vojislav Šešelj, DS S Sanda Rašković Ivić, Dveri Boško Obradović, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i javnog i kulturnog života Srbije.