Mali gavran Čarapko i njegova uplašena drugarica ovca glavni su likovi priče „Samo hrabro ili svako se ponekad boji“ koju su s pažnjom pratili i slušali dečaci i devojčice iz vrtića „Mala škola“, u sklopu radionice „Bilo jednom“ koju je organizovao novosadski EU info point kao deo kamapanje obeležavanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa.

Priča o Čarapku i ovci delo je nemačke spisateljice Nele Most koje je ilustrovala Anet Rudolf, a glumac i dečji animator Dragan Jajić Vladisavljev potrudio se da deci na najbolji način dočara atmosferu i dogodovštine koje prate ovo dvoje prijatelja.

Ovo je poslednja u nizu radionica koje je organizovao EU info point Novi Sad, u saradnji sa novosadskim vrtićima i Draganom Jajićem Vladisavljevim, sa ciljem da se deca upoznaju sa narodnim pričama, predanjima, bajkama i mitovima koji su deo kulture evropskih zemalja. Od marta do jula, najmlađi Novosađani i Novosađanke, kroz pozorišni pristup, slušali su savremene i tradiconalne priče, bajke i basne, kao i narodnu muziku zemalja Evropske unije.

Evropska godina kulturnog nasleđa obeležava se širom Evrope pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”. Obuhvata mnogobrojne događaje, manifestacije i inicijative, koje će građane podstaći da otkriju kulturno nasleđe svojih gradova, regiona, zemalja i Evrope.