Dacic sa_predstavnicom_UNHCRPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas Frančesku Boneli, novu šeficu Predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Beogradu, koja mu je predala kredencijale o stupanju na dužnost.

Ministar Dačić je poželeo je dobrodošlicu gospođi Boneli i iskazao uverenje da će njen ponovni boravak i rad u Srbiji biti uspešan i plodonosan. Istakao da Srbija u UNHCR vidi važnog partnera, o čemu, pored dugogodišnje saradnje u rešavanju pitanja izbeglica, svedoči i rad na polju rešavanja aktuelne migrantske krize, naročito u novonastalim otežanim okolnostima usled pandemije COVID-19. Ministar je posebno naglasio značaj pitanja dugotrajnog zbrinjavanja raseljenih u Republici Srbiji, kako izbeglica iz BiH i Hrvatske, tako i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, te iskazao uverenje da će UNHCR nastaviti da podržava Regionalni stambeni projekat.

 
 

Boneli se zahvalila ministru Dačiću na prijemu i ukazala da će UNHCR i ona lično nastojati da saradnja sa Srbijom na unapređenju prava i položaja izbeglica, migranata i raseljenih lica koji se nalaze na teritoriji Srbije. bude uspešna kao i do sada. Pozitivno je ocenila humani odgovor Srbije prilikom izbijanja i trajanja migrantske krize, te istakla da se raduje budućoj saradnji.

Na kraju sastanka ministar Dačić je još jednom čestitao gospođi Boneli na imenovanju za novog šefa predstavništva UNHCR u Beogradu i poželeo joj uspeh u obavljanju nove dužnosti.