Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da evropske integracije Srbije idu dobrom dinamikom i da do kraja godine očekuje otvaranje poglavlja 5, 25 i 26, za koje je Srbija tehnički spremna.

U zajedničkim izjavama za novinare nakon otvaranja Pete nacionalne konferencije o prekograničnog saradnji, šef delegacije EU Majkl Davenport rekao je da je Evropska komisija dala preporuke o otvaranju novih poglavlja, pre svih poglavlja 5 koje se tiče javnih nabavki, a da sada treba sačekati odluku država članica EU.

Joksimović je ocenila da ne misli da ništa nije urađeno u primeni Briselskog sporazuma i da taj proces stagnira. Prema njenom mišljenju Beograd se pokazao kao konstruktivan partner, dok Priština nije uradila svoj posao, pre svega kada je reč o Zajednici srpskih opština.

Upitana da li je na sednici Vlade bilo reči o novim merama za migrante, Joksimović je rekla da postoji radna grupa koja registruje sve promene u migrantskohj krizi.

“Mi ne menjamo našu politiku i zadržavamo humanitarni pristup, ali nije Srbija spoljna granica EU. Migranti ulaze iz zemlaja EU i kreću se dalje ka zemljama Unije. Mi imamo smeštajne kapacitete, ali čekamo sveobuhvatno rešenje EU”, predočila je Joksimović.

“Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja, delegacije dve strane su bile ove nedelje u Briselu i razgovarale su o konkretnoj primeni pojedinih odredbi sporazuma”, rekao je Davenport i dodao da EU nastavlja da igra svoju ulogu u tom procesu.

Govoreći o migrantskoj krizi, Davenport je rekao da postoje stalni kontakti sa ministrima Vlade Srbije o tom pitanju, kako bi se pomoglo Srbiji da reši taj izazov, dodavši da je Unija izdvojila više od 40 miliona evra za Srbiju, a obećala je i dodatnu pomoć.

“Potrebno je da identifikujemo potrebe, što je zajednički posao, i pozdravljamo razgovore sa ministrom Aleksandrom Vulinom o toj temi”, rekao je on.

“Srbija je našla vrlo dobar i human način da se suočava sa tom krizom i hoćemo da joj pomognemo da nastavi taj put”, poručio je Davenport.

“Ključan element za Srbiju i druge zemlje regiona, pa i Evrope, je da se primenjuje sporazum EU i Turske kada je reč o migranstkoj krizi”, zaključio je Davenport.