“Srbija bi ove godine mogla da predstavi pregovaračke pozicije za 13 novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom”, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport u interjuu za dnevni list Blic.

Poglavlja se, kako je rekao, odnose na ekonomiju, finansije, kompanijsko pravo, carinsku uniju…

“Srbija je opredelila svoj put, a glavni prioritet Vlade je EU. Pristupanje Uniji je zapravo jako moćan alat za ekonomkske i političke reforme, transformaciju i modernizaciju društva”, naveo je ambasador Davenport i podsetio da je Srbija je otvorila šest poglavlja, a jedno već i zatvorila.

“To je uspeh i dostignuće srpskih vlasti, parlamenta i civilnog društva. Dosta je obaveza i na strani EU gde postoji velika podrška Srbiji i to ne samo kroz otvaranje poglavlja već i kroz programe i projekte u raznim oblastima”, rekao je Davenport.

Upitan da li su Briselski dogovor i njegovo sprovođenje glavno merilo za otvaranje poglavlja, on je istakao da je dijalog između Beograda i Prištine jako važan i da je u njemu bilo napretka.

“Postoji podsticaj da se on nastavi, i to je jedan od faktora koje će zemlje članice sasvim sigurno razmatrati”, ocenio je Davenport.

On je, govoreći o poglavlju 23, istakao da je vladavina prava prioritet.

“Evropska komisija ukazuje na probleme poput odugovlačenja sudskih postupaka, jer ako toga ima onda se radi o poricanju pravde. Takođe, moraju se dostići standardi kada je u pitanju nezavisnost sudova, sudija,tužailaca, sloboda izražavanja…”, naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje zašto se “afera Savamala” nije našao u godišnjem izveštaju Evropske komisije Davenport je naveo da se izveštaj ne bavi pojedinačnim slučajevima ali da Delegacija prati sve što se dešavalo 24. Aprila 2016. i događaje koji su usledili.

“Kada imate situaciju, gde god da se desi, da se objekti ruse mimo propisane i postojeće procedure, kada se građani osećaju ugroženo ili osećaju neku pretnju od vlasti ili osećaju da ih vlast nije zaštitila, to su razlozi za zabrinutost”, rekao je Davenport

On je naveo da još uvek nije dobio poziv da predstavi Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2016, ali da će se, kao i uvek odazvati ako ga pozovu i ako budu postojali uslovi za diskusiju.

“O izveštaju smo pričali sa predstavnicima Vlade, nevladinog sektora, privrede, ne samo u prestonici već i u Nišu i Novom Sadu. Uvek sam spreman da prihvatim poziv parlamenta i da pričamo o odnosima EU i Srbije!, kazao je ambasador EU.

On je naveo da sa premijerom ima stalne konsultacije i profesionalni odnos, kao i sa ministrima.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija na kraju morati da se distancira od Rusije, Davenport je napomenuo sa sve zemlje kanidati moraju da usaglašavaju spoljnu i bezbednosnu politiku do trenutka kada postaju članice.

“Jer, kada se priključe EU, one postaju sutvorci i sukreatori te politike. To je veoma važan deo pristupanja”, zaključio je Davenport u intervjuu za Blic.