Pripremanje torte od palačinki pretvara se u nezamislivu avanturu čiče Petsona koji želi da ulepša rođendan svom mačku Findusu. Da bi napravio poslasticu, čiča Petson mora da reši gomilu problema, a najveće muke zadaje mu jedan veliki i ljuti bik, no Petson i Findus imaju rešenje za svaku prepreku.

Šta se sve dešava u životima ovog nesvakidašnjeg dvojca slušala su deca u novosadskom vrtiću „Duga“ tokom radionice „Bilo jednom…“ koju je organizovao novosadski EU info point, 13. marta, u sklopu kampanje obeležavanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa.

Glumac i dečiji animator Dragan Jajić Vladisavljev pričao je deci o avanturama čiče Petsona i mačka Findusa, čiji tvorac je švedski pisac Sven Nurdkvist. Deca su se na početku upoznala s pričom o životu samog Nurdkvista, koji je jedan od najvažnijih savremenih švedskih dečjih pisaca i ilustratora. Knjiga „Torta od palačinki“ jedna je u nizu iz serijala „Petson i Findus“ u kom opisuje dogodovštine starog farmera i njegovog talentovanog mačka. Uz priču, šestogodinjaci su slušali i tradicionalnu švedsku muziku, s idejom da se na kreativan i njima prilagođen način upoznaju sa evropskim kulturnim nasleđem.

Upoznavanje sa narodnim pričama, predanjima, bajkama i mitovima koji su deo kulture evropskih zemalja, cilj je radionica koje novosadski EU info point organizuje od marta do juna u novosadskim vrtićima. Uz pomoć Dragana Jajića Vladisavljeva, kroz pozorišni pristup, najmlađi Novosađani i Novosađanke slušaće savremene ali i tradiconalne priče, bajke i basne, kao i narodnu muziku zemalja Evropske unije.

Evropska godina kulturnog nasleđa obeležava se širom Evrope pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”. Obuhvata mnogobrojne događaje, manifestacije i inicijative, koje će građane podstaći da otkriju kulturno nasleđe svojih gradova, regiona, zemalja i Evrope.