Hadeland posuda za voće iz 1890-ih

…ili gde god da ste! Nacionalni muzej Norveške je digitalizovao svoju kolekciju tako da možete uživati u preko 33.000 dela više od 5.000 umetnika, uključujući i dela umetnika u okviru fabrike stakla Hadeland (sa slike gore)

U Norveškoj svetlost ima veliku ulogu u načinu na koji se staklo predstavlja i percipira, a taj je način vezan za važnost svetlosti tokom norveških dugih i hladnih zima, ali i tokom svetlih i vedrih nordijskih leta. Norveški dizajn karakteriše jednostavnost, minimalizam i funkcionalnost, što se u konkretnom primeru umetnosti u staklu ogleda u njenoj čistoći, jasnoći i skromnosti.

Hadeland Glassverk je najstarija industrijska kompanija u Norveškoj koja se može pohvaliti kontinuiranim radom od svog osnivanja. Staklana je osnovana 1762. godine a proizvodnja je počela 1765. Ole Chr. Berg je preuzeo fabriku stakla 1852. godine, čime je kompanija doživela dramatičan razvoj. Proizvodnja je redefinisana kako bi se sastojala od manjih kristalnih predmeta te je uključivala sve od čaša za vino do zdela, posuđa i vaza.

Tokom 19. veka fabrike stakla su uglavnom kopirale dizajn ostalih evropskih zemalja, a 1920-ih su počele da razvijaju svoje dizajne.

U kasnijim godinama, međutim, najveći deo proizvodnje se obavlja u inostranstvu. I dalje postoji sektor za razvoj, kao i mogućnost da gostujući umetnici izrade vlastite predmete od stakla, što okruženje čini pogodnim za inovativne ideje. Godine 2012, kralj Harald je obeležio 250-godišnjicu staklarije Hadeland.

Ove godine su pripremili zanimljivu kolekciju proizvoda koje možete da vidite na izložbi Dodir stakla u Beogradu od 9. februara do 15. marta, Novom Sadu od 21. marta do 20. aprila ili u kolekciji Nacionalnog muzeja Norveške koju možete istražiti ovde.