Gosti-domaćini prvog ovosemestralnog Erazmus četa održanog u  EU info kutku u Nišu bile su studentkinje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Milica Simović i Ana Benić koje su čitav semestar provele na Univerzitetu u poljskom Bijalistoku i predstavnica Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta u Nišu Jelena Čivljak. Čivljak je okupljenima zainteresovanim za studentske razmene sugerisala da redovno prate sajt niškog Univerziteta https://www.ni.ac.rs/novosti-i-dogadjaji/stipendije-i-konkursi na kome se redovno ažuriraju konkursi. ,,Potrebno je napisati dobar CV koji treba da sadrži i aktivnosti koje ste obavljali van fakulteta. U njemu treba naznačiti zašto ste odabrali konkretni univerzitet i šta od naučenog možete da implementirate po povratku u svoju sredinu’’, napomenula je Čivljak.

,,Planirala sam da idem na razmenu još od srednje škole. Zato sam godinama veoma aktivna kao volonter jer sam znala da je to dobra referenca za konkurisanje u Erasmus + programima’’, kazala je Milica Simović koja ocenjuje da su mnogi njeni vršnjaci odustali od razmena jer su se pribojavali da je procedura za apliciranje komplikovana što, Simovićeva iz iskustva tvrdi, nije tačno. ,,Ovi programi su osmišljeni da bi se studenti osamostalili, da bi se podstakli da istražuju mogućnosti koje im se pružaju’’, kazala je Čivljak. Osamostaljivanje je bio jedan od ciljeva i studentkinje građevine Ane Benić koja je, zajedno sa Simovićevom, provela semestar na Univerzitetu u Bijalistoku. Mogla je, kaže, da bira između, Grčke, Bugarske i Poljske. Izabrala je Poljsku jer u njoj nikad nije bila. ,,Dopalo mi se što je fakultet u Bijalistoku više umetnički nastrojen za razliku od našeg u Nišu gde se veći akcenat stavlja na tehnički aspekt stdija’’, kazala je Benić. Jak utisak joj je, kaže, ostavilo i to što Evropska unija ulaže značajna sredstva, kako u Bijalistok, tako i u druge poljske gradove koje je obišla tokom svoje Erasmus+ razmene. ,,Evropa mnogo ulaže u kulturu, arhitekturu i infrastrukturu uopšte. U sam Bijalistok se slio veliki novac iz EU, namera je da ovaj grad na severu Poljske postane još razvijeniji univerzitetski centar’’, kazala je Benić.

Osim Poljske, tokom razmene su ove studentkinje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta obišle i susedne baltičke zemlje zadovoljne što su upoznale neke potpuno nove i drugačije kulture.