Evropska nedelja mobilnosti se, na inicijativu Evropske komisije, obeležava od 2002. godine, od 16. do 22. septembra. Grad Pančevo se pridružio ovoj evropskoj akciji još prve godine, a 2016. je bio Zlatni učesnik ovog događaja koji se održava u više od 2.000 gradova Evrope i u nekoliko  gradova van evropskog kontinenta. Ova manifestacija predstavlja kampanju za promovisanje alternativnih vidova prevoza, a u cilju što manje emisije otrovnih izduvnih gasova.

Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je „Multimodalnost“ odnosno višenamenost, a pod sloganom:  Kombinujte i krenite! Sekretarijat za zaštitu životne sredine će Evropsku nedelju mobilnosti i ovoga puta obeležiti nizom akcija i događaja koji imaju za cilj afirmaciju alternativnih vidova prevoza: pre svega bicikla, ali i javnog prevoza, brodova… i, naravno, pešačenja.

Evropsku nedelju mobilnosti organizuju Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, Agencija za saobraćaj grada Pančeva i Udruženje građana „Srbija, moj dom“. Događaj je podržan od strane Informacionog kutka delegacije EU u Novom Sadu. Tokom trajanja Evropske nedelje mobilnosti, školarcima će biti podeljene publikacije EU info kutka koje sadrže informacije o zaštiti životne sredine, klimi i klimatskoj akciji.

Prvog dana (nedelja, 16. septembar 2018), katamaranom „Panuka“ će ploviti deca iz OŠ „Moša Pijade“ iz Ivanova, s obzirom da je ova škola pobednik 4. ciklusa eko-akcije „Sakupi i uštedi – vredi“.

Sutradan će u tri osnovne škole biti postavljeni biciklofoni, trenažni bicikli koji su pre dve godine preuređeni tako da se okretanjem pedala mogu douniti mobilni uređaji. Ovaj projekat je delo profesora i učenika Mašinske škole Pančevo, a na predlog Sekretarijata za zaštitu životne sredine GU Pančevo.

U utorak, 18. septembra, biće održane radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom ,,Mali, a eko i bezbedan“, takođe u OŠ „Moša Pijade“ u Ivanovu. Na radionicama će se učenici bliže upoznati sa pojmovima: ekologija, zaštita životne sredine, vrstama vozila javnog prevoza, bezbednog  korišćenja bicikala i osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste. Za učenike od 1. do 4. razreda će biti organizovan likovni konkurs, dok će za njihove starije drugare od 5. do 8. razreda biti organizovan litererni konkurs. Prva tri prvoplasirana učenika  u jednoj i drugoj kategoriji će biti nagrađena.

Predavanje na ovogodišnju temu Evropske nedelje mobilnosti ,,Multimodalnost“ biće organizovano u sredu, 19. septembra, u Tehničkoj školi ,,23 maj“ u Pančevu. Predavanje podrazumeva prezentaciju u vidu slajdova i video snimaka kako bi se srednjoškolci bliže upoznali sa svim ekološkim prevoznim sredstvima i načinima korišćenja i kombinovanja kako bi se do željene destinacije došlo na ekološki način.

Tribina pod nazivom ,,Održiva mobilnost – misli danas za bolje sutra“ predviđena je za četvrtak, 20. septembar, a održaće se od 10:30 do 12:30 časova u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva.

Ova predavanja otvoriće Vesna Petković-Borovnica, zamenica sekretarke Sekretarijata za zaštitu životne sredine, a nakon nje će ispred suorganizatora – Udruženja „Srbija, moj dom“ govoriti Dejan Radivojev koordinator manifestacije.

Nakon njih prvo predavanje pod nazivom Održiva urbana mobilnost će održati Vladimir Đorić, docent na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu koji će napraviti uvod u održivu urbanu mobilnost i predstaviti pojam održive mobilnosti i drugih pojmova u ovoj oblasti kako bi svi prisutni bolje razumeli predstojeća predavanja.

Klara Danilović, savetnica za urbanizam, stanovanje i izgradnju u udruženju Stalna konferencija gradova i opština održaće predavanje pod nazivom Počeci planiranja održive urbane mobilnosti u Srbiji.

Nakon ovog predavanja prisutnima će se obratiti master inženjer saobraćaja Dejan Radivojev, doktorant na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu koji će održati predavanje na ovogodišnju temu Evropske nedelje mobilnosti ,,Multimodalnost“ i predstaviti sve moguće kombinacije alternativnih načina prevoza. Osnovni cilj ovog predavanja je pokazati kako do željenog odredišta doći korišćenjem alternativnih vidova prevoza, a ne putničkim automobilom.

Šta je pametan grad i primere pametnih i održivih gradova prikazaće Ana Mitić Radulović, licencirani arhitekta i planer ispred CEUS-a (strukovno udruženje arhitekata i planera posvećenih multidisciplinarnom istraživanju, inovacijama i razvoju).

Car:go-inovativnost na delu je tema narednog predavanja koju će održati predstavnici startapa Car:go. Oni će predstaviti svoj projekat i predstaviti kakve su problem do sada imali kao i svoje planove u budućnosti.

Udruženje parkirališta Srbije trenutno sprovodi projekat ,,Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“. Oni će predstaviti svoj projekat i osvrnuti se na to koliko je važno  sačuvati životnu sredinu i  koristiti automobil isključivo u slučaju nužde.

U petak, 21. septembra, biće organizovan poligon za bicikliste, namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta. Ova radionica pod nazivom ,,Biciklista i zdrav – to je prava stvar“ treba da istakne bicikl kao prevozno sredstvo za kretanje po gradu i da istovremeno zabavi decu učesnike koji će poligon prelaziti savlađujući različite prepreke na poligonu, na platou ispred Gradske uprave, od 16 do 18 sati.

I najzad, u subotu, 22. septembra, kada se obeležava Dan bez automobila, tradicionalno će na tri mesta u gradu biciklistima biti deljena svetlosna signalizacija za bicikle, a u   saradnji sa Agencijom za saobraćaj grada Pančeva. Sugrađani će naknadno biti obavešteni o mestima na kojima će biti postavljeni punktovi.