Ove godine, deveta po redu Noć istraživača koja se organizuje u Srbiji, održaće se u petak 28. septembra, od 15 do 01 h nakon ponoći, na dve lokacije u Novom Sadu i biće posebno raznovrsna.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjem kako se čovek povezuje sa mašinom ili neko interdisciplinarno istraživanje koje povezuje više naučnih oblasti u cilju rešavanja nekog problema. Posebna pažnja ove godine posvetiće se kulturnom nasleđu jer je 2018. godina prograšena za međunarodnu godinu kulturnog nasleđa.

U tržnom centru BIG posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne naučne eksponate i učestvuju u interaktivnim naučnim radionicama koje imaju za cilj da dočaraju nauku, ali i da  pokažu kako je sve nauka povezana sa našim životima. Na istom mestuposetioci će moći moći i da popričaju o nekim problemima u nauci koji prožimaju više oblasti sa članovima  interdisciplinarnih istraživačkih grupa uz kafu ili čaj.

Povodom Noći istraživača i godine kulturnog nasleđa, Muzej Vojvodine otvoriće svoja vrata 26. septembra i organizovati stručno vođenje kroz izložbu.

Na novoj lokaciji, u kulturnom centru LAB posetioce u subotu 22. septembra očekuje tribina o tome kako su socijalne mreže promenile način kako se ljudi povezuju dok u samoj Noći istraživača posetioce očekuje popularno predavanje o hrani i kuhinji tipičnoj za ovaj region što će biti praćeno i degustacijom ukusa Vojvodine, poezijom inspirisanoj naukom i naučnicima, kao i već tradicionalnim naučnim kvizom nakon čega sledi žurka uz bend Justin Case.

Svi sadržaji Noći istraživača su besplatni.